Translate

понеделник, 16 март 2015 г.

Премиерът Бойко Борисов поиска закони със задна дата заради Корпоративна търговска банка



 Той ще предложи служебен синдик, за да се предотвратят злоупотреби с активите на банката. От думите на премиера стана ясно, че докато текат процедурите по обжалване, разграбването
на активите на Корпоративна търговска банка (КТБ) продължава.
„Към 31 декември 2014 г. активите на банката са намалени до 1 834 000 000 лв. Съответно намалява и размерът на средствата, които ще бъдат възстановени на фонда, на негарантираните вложители и на останалите кредитори-Най-големият кредитор на КТБ е държавата. Милиарди дадохме там всички ние и в един момент ще се окаже, че другите кредитори са се обезвъзмездили, а когато отиде държавата, там няма да има нищо”, предупреди Борисов.
„Най-бързото решаване на този въпрос гарантира че ще си върнем парите. Очакваме поне 1,5 млрд. лв. от това, което държавата е дала, да не кажем, че трябва абсолютно всичко да си върнем", допълни той.
Активите на КТБ са се стопили близо 4 пъти за периода от март до 31 декември 2014 г. Това става ясно от консолидирания бюджет на трезора. Според данните в него към 31 март те са се оценявали на 7,3 млрд. лева, а към края на миналата година вече са паднали на 1,9 млрд. лева. Рязкото намаление се дължи основно на обезценка на раздадени от КТБ кредити. Причината е, че огромна част от тях се считат за несъбираеми. В същото време трезорът дължи 5,64 млрд. лева.
Междувременно парламентът избра бившия здравен министър Десислава Атанасова за председател на анкетната комисия в НС, чиято работа ще е да разследва действията на държавни институции, които е трябвало да упражняват контрол върху КТБ в периода на източването й.

Няма коментари:

Публикуване на коментар