Translate

неделя, 15 март 2015 г.

До 8 минути трябва да пристига линейката при пациенти в животозастрашаващи състояния



В концепцията за спешната помощ, приета от Министерския съвет, е заложено категоризиране на повикванията за спешна помощ в три степени – при червен код линейката ще пристига на
място до 8 минута, за жълт - до 20 минути, а при зелен код спешните медици може да пристигнат след 20 минути. Това са показатели, общовалидни за ЕС.
В първата група ще попадат пациентите с опасност за живота, които например не могат да дишат, говорят или са в безсъзнание. В „жълтите” са пациенти, които са в не толкова тежки спешни състояния. А код „зелено”е за пациенти, които могат да изчакат по-дълго медицинския екип.
Телефонният подбор на това с какъв код да бъде обозначен спешният случай трябва да се извършва от обучени специалисти-лекари, които по описание на свидетелите могат да преценят оптимално правилно какво е състоянието на пациента и колко бързо трябва да бъде достигнато до него.
В труднодостъпни и отдалечени населени места тези стандарти ще се изпълняват чрез „изнесени” екипи или чрез помощта на аеромедицински транспорт. Зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков обясни от своя страна, че за такива случаи имат сключен договор за съдействие с Министерството на отбраната на стойност 1,5 млн. лв. годишно - при спешни състояния, които изискват въздушен транспорт, да ползваме техниката им.
Категоризирането на спешните повиквания, наречено още триаж, ще бъде въведено с новата концепция за спешната помощ. Тя изисква нормативни промени, сред които и нов стандарт по спешна медицина. Срокът за него е 15 март, но се оказва недостатъчен и ще бъде удължен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар