Translate

понеделник, 16 март 2015 г.

Моделът „Свой" сменя модела „Кой"


 Реформаторският блок вече преяжда с власт, следвайки рецептата, създадена от Иван Костов по време на управлението му в периода 1997-2001 година


Поредната държавна структура, превзета от Реформаторския блок, е военното предприятие „Терем", съобщиха от БСП. Повод за реакцията на социалистите е смяната на Борда на директорите, след която начело на холдинга застана лидерът на ДСБ-Петрич Стоил Янков. Според бившия министър на отбраната Ангел Найденов в момента във ведомството се извършва чистка, като овакантените места се дават на кадри на формацията, известна като „Кунева, Кънев и Ко". За дясното обединение има основателни съмнения, че се ръководи в сянка от някогашния премиер Иван Костов.
Позиции
Веднага след като се спазариха с ГЕРБ за съвместно управление, реформаторите се захванаха да слагат свои хора на ключови властови позиции. В политическите среди моделът вече е известен като „Свой".
Случаят с „Терем" е поредният пример, че дясното обединение няма да се посвени да преяде с порциите власт, отделени за тях от трапезата, наречена управление на България, коментираха пред в. „Труд" независими анализатори на политическите процеси у нас.
Според тях РБ разполага с властовия ресурс - шест министерски кресла и едно вицепремиерско, за да обсеби ресорите, за които отговаря. Бойко Борисов очевидно не се вълнувал какви ги вършат министрите на коалиционните партньори на ГЕРБ. А те са Петър Москов - здравеопазване, Тодор Танев образование, Христо Иванов - правосъдие, Божидар Лукарски - икономика, Даниел Митов - външни работи, Николай Ненчев отбрана, и Меглена Кунева - вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси.
Вчера БСП насочи вниманието именно към военния министър Ненчев с казуса „Терем".
Според Ангел Найденов новият шеф на Борда на директорите изобщо не си е губил времето.
„Сменени са юристи и други експерти, заемащи различни позиции", заяви Найденов по повод работата на Стоил Янков. В действията си той е подпомаган активно от друг кадър на ДСБ - Росица Русева, също заела шефски пост.
Съпредседателят на парламентарната група на РБ и шеф на ДСБ Радан Кънев за пореден път отхвърли твърденията за партийни назначения. Кънев лансира версията, че в „Терем" имало жестоки нарушения, а БСП се притеснявали от разкритията, които ще направят „тъмносините експерти".
„Политическият вой е, защото вече са разбрали, че ще има одити в този холдинг (Терем" - б.а.)", каза депутатът. Но отново не коментира пред медиите изказването на Георги Първанов, лидер в оставка на АБВ, която чрез вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин участва в правителството.
Той препоръча на Борисов да овладее „ламтежа за власт" на „Кънев и Ко" и предупреди, че ако
това не се случи, целият кабинет ще бъде компрометиран.
Назначения
Когато става въпрос за назначения в стил „Реформаторския блок", направени по модела „Свой", примерите са десетки.
Освен „Терем"през последните дни се заговори за жестоките усилия, които Радан Кънев положил, за да уреди със зам.министерски пост мъжът на съдружничката си Елиза Николова - Николай.
Мъките на Кънев се увенчаха с успех на 21 януари тази година, когато Николов бе назначен за заместник-министьр на енергетиката. Явно лидерът на ДСБ изобщо не се е притеснявал от факта, че заедно с Елиза Николова са въртели заедно кантората „Николова, Кънев, Калинов", чийто офис се намира на столичната улица „Дамян Груев" 5.
В момента върви и друг скандал - смяната на състава на Комисията за защита на потребителите. Рокадите бяха необходими, след като изтече мандатът на досегашните членове на КЗП, а за новите бе проведен конкурс от Министерството на икономиката, оглавявано от лидера на СДС Божидар Лукарски.
Когато новите имена бяха обявени, се оказа, че начело на_ КЗП е застанал Димитър Йотов, който е съпруг на началника на политическия кабинет на вицепремиера Меглена Кунева - Мария Карабельова-Маргаритова.
Интересното е, че първи срещу това назначение публично възропта депутатът от ДСБ и шеф на вътрешната комисия в НС ген. Атанас Атанасов.
„Нямам отговор защо се е получило така. Задайте този неудобен въпрос на г-жа Кунева и г-н Лукарски", посъветва медиите Атанасов.
Коментарите са, че между партиите в РБ вече има конкуренция кой колко ортаци да уреди с апетитни постове и това поражда конфликти. Информацията бе потвърдена пред „Труд" и от представители на парламентарната група на РБ.
Те заявиха, че положението става все по-нетърпимо, а скандалите между партньорите са всекидневни. Това се видя и вчера от думите на Лукарски в отговор на казаното от Атанасов: „Съветвам го да се въздържа, защото аз не правех такива коментари, когато лично и единствено той назначи зам.-министър на вътрешните работи, а това беше представено като номинация на целия Реформаторски блок."
По същата пътека върви и друг министър от квотата на РБ - правосъдният Христо Иванов, но неговите методи са по-различни. Като виден протестиращ срещу кабинета „Орешарски" Иванов бе възнаграден с поста още в служебното правителство на проф. Георги Близнашки и остана на него и след идването на Бойко Борисов.
Вече уверен, че е титуляр и може да действа, министърът започна с размах да клати съдебната система под претекст, че тя за нищо не става и едва ли не всичко трябва да се срути и да се замени с ново. В съдилищата вече подозират, че Иванов иска да напълни системата със свои хора, като за целта преди това я срине отвътре.
Прийом, на който българският народ вече е ставал свидетел, когато при управлението на СДС от 1997 до 2001 г. Иван Костов направи същото - с мотива, че всичко е загнило, напълни управлението със свои хора.
Очевидно днес неговите последователи стриктно следват тази рецепта, макар и в коалиция. Това допълнително усилва съмненията, че дългата ръка на Костов все още дирижира събитията в политическия живот.
Състезанието коя от партиите в Реформаторския блок да назначи повече свои хора във властта вече започва да поражда конфликти. На снимката са - Меглена Кунева, вицепремиер, Божидар Лукарски, икономически министър, Николай Ненчев - военен министър, Корман Исмаилов, депутат от РБ, и Радан Кънев, съпредседател ПГ на РБ.


В. „Труд”
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар