Translate

понеделник, 16 март 2015 г.

Добре образовани, млади специалисти от страни извън ЕС да получават бързо разрешително за работа в България и за дълготраен престой



Тази мярка за решаване на проблема с липсата на работна ръка в някои браншове и борба с
демографската криза обмисля правителството, съобщи вицепремиерът по демографията и социален министър Ивайло Калфин.
„Тази бърза писта, наречете го „зелена карта", ще е за професии, от които в България липсват достатъчно квалифицирани хора като здравеопазване", обясни той и даде пример с ИТ индустрията, в която има 10 000 свободни работни места, за които няма подготвени българи.
Системата за бърза писта за имиграция в България за чужди професионалисти от трети страни, например Русия. Украйна, Индия, Китай, бившите съветски републики и пр., ще е подобна на германската. В Германия 2-годишно разрешение за работа получават хора от определени професии, които имат сключен трудов договор за фиксирана заплата. По такъв начин ще привлечем имигранти, които ще изкарват добри заплати, ще подпомагат бизнеса, а и ще плащат данъци в България, обясни още министърът.
Да бъде увеличен и броят на стипендиите, които страната ни отпуска на млади българи от общностите ни в Украйна, Молдова и Македония, настоява той. Според него по-голямата част от международната помощ, която България отпуска всяка година на трети страни като член на ЕС, трябва да бъде прехвърлена към такива стипендии. Интерес към завръщане в България имали именно по-младите етнически българи в тези държави.


Няма коментари:

Публикуване на коментар