Нитратите
са едни от най-карцерогенните съединения на трапезата ни и повишават риска от
развитие на рак при хората с над 60 процента. В доклад на Световната здравна
организация
още от края на 90-те години на миналия век именно тези съединения
са посочени като основна причина за бума на туморната чума, наблюдаван
навсякъде в развититие страни, където се ползват пестициди. Грешно е да се
смята, че опасния коктейл се съдържа само в зеленчуците през пролетта. Тогава
концентрацията е най-силна, но и през останалото време убийствените съединения
ги има и то не само в салатите, а и в месото и млечните продукти, сочат
световните експерти. Преработеното месо под формата на колбаси има най-много
нитрати, които са свързани с рак на дебелото черво. Днес учените твърдят,
че почти няма жив организъм на Земята, който да не съдържа пестицидни остатъци.
Те се съдържат дори в тъканите на неродените деца и в майчиното мляко.Института
за изследване на рака на САЩ публикува още преди десетина години списък на
десетте неща, които можете да направите, за да намалите риска от рак. Избягване
на нитрати е номер 1 сред тях.А в България наторяването се практикува отдавна и
у нас в пресните плодове и зеленчуци масово има пестициди, но българите не
получават достоверна информация за това. Причината е, че няма нито една
акредитирана лаборатория за изследване на храните по този показател. Проверява
се за наличието на много малък брой пестициди и не се открива почти нищо, а в
ЕС - за повече от 100 вида и постоянно има иззети партиди от храни заради
надвишаване на нормите на нитрати.У нас кантролът върху храните се осъществява
от две институции - Министерството на земеделието и храните и здравното
министерство . Първото следи продуктите, а второто - храните. Истинският абсурд
е, че проверките на двете министерства нерядко могат да дадат коренно различни
резултати. Например проверка на здравното министерство отчита замърсяване под
1% от пробите, а контролът на земеделското показва стойности като тези, които
се отчитат за страните в ЕС - над 40%.Дали нитратите са опасни или не за
здравето, родните експерти токсиколози не желаят да отговорят. Темата е табу в
токсикологичния отдел на Центъра по хигиена и в Националната служба за
растителна защита, карантина и агробиохимия. В същото време учените на Запад са
категорични по този въпрос много отдавна - дори в количества малко над нормите,
нитратите могат да предизвикат отравяне.Според европейски институции в целия ЕС
пестициди има в салати, домати, зеле, цитруси, банани, гъби, чушки. Откриват се
и остатъци от пестициди, които са забранени за употреба в България и другите
страни от ЕС.Преди няколко години родни неправителствени организации пратиха в
сертифицирана лаборатория в Холандия за изследвания 24 проби от 9 вида храни.
Резултатите показаха, че остатъци от пестициди има в цели 92% от пробите. 15 от
засечените препарати били забранени за употреба в ЕС.В докладите на
Европейската комисия за мониторинг на пестициди в страните членки пък се
виждало, че средният процент на замърсяване на храните през последните 5 г. е
между 40 и 52%, докато в родните доклади се говори за наличие на пестициди в
под 1% от пробите.В пробите, изпратени в Холандия, са открити цял “коктейл” от
пестициди. В един вид портокали има едновременно 14, а в гъбите - 11. Сред тези
видове имало такива, които увреждат развитието, репродуктивните способности,
други са мутагенни или канцерогенни. В някои случаи комбинацията между видовете
засилва негативното действие на всеки от тях.Учените обясняват, че опасността
идва от взаимодействието на нитратите с различни аминосъединения, при което се
получават съединенията нитрозамини. Именно те могат да причинят рак в различни
органи и системи на тялото. Освен това предизвикват дефекти при новородени,
сърдечносъдови болести, както и проблеми с щитовидната жлеза.В рисковата група
са хората с хронични гастрити, тъй като нитратите може да предизвикат при тях
рак на стомаха. Към смъртоносната болест са предразположени още хора с анемии и
язва на стомаха.Превръщането на нитратите в нитрити става най-често, ако
продуктите се съхраняват на стайна температура. За да се предпазите, съхранявайте
храната в хладилник, най-добре вакуумирана.Малцина обаче знаят, че нитрати в
опасни количества има не само в зеленчуците, а и в месото, млякото и млечните
продукти. Според Световната здравна организация за тях също има препоръчителни
норми и на практика всяка втора храна съдържа опасния коктейл. У нас обаче
експертите са на мнение, че месото и млякото с нитрати са опасни само за
децата. Затова норми има единствено за готовите детски храни на плодова, месна
и млечна основа. Останалите храни месни и млечни продукти не се следят.За това
ви остава поне да се опитате да намалите сами съдържанието на нитрати като
спазвате някои правила. Не размразявайте месо и зеленчуците дълго време на
стайна температура. Най-много са нитратите в спанака, репичките, салатата и др.
Най-малко се натрупват в доматите, пиперките, краставиците. Срещат се и в
морковите, и в зелето.Помнете, че най-силна е концентрацията им в зеленчуците
през пролетта. Причината е в това, че слънцето е по-слабо. Ако искате да
избегнете тези химикали, не яжте корените, дръжките на листата, влакнестите
снопчета, външните листа на зелето, кората на краставиците. Нитратите се трупат
повече в натъртените и загнилите плодове и може с до 15% да намалите
съдържанието им, ако обилно миете зеленчуците. От 20 до 25% се понижава
количеството им и при термична обработка на продуктите. В соса на ястията има
повече нитрати, отколкото в основната им част.„Нитратите действително са
канцерогенни не само в големи количества, но и когато се консумират редовно със
салатите, особено напролет”, обяснява водещият токсиколог и алерголог проф.
Никола Александров. Той обяснява, че те се натрупват в организма и водят до
мутиране на клетката и се образуват тумори. Най-честата локация е рак на
дебелото черво, тъй като в най-големи количества те се концентрират в него.Като
пример за завишени случаи на онкологични заболявания проф. Никола Александров
посочи Япония. Там допреди десетина години имаше бум на онкологични заболявания
заради традицията някои видове риби да се обработват с нитрати. Когато тази
практика беше прекратена, броят на раковите заболявания намаля осезателно,
разясни лекарят. У нас всеки трети-четвърти човек е с възпаления на стомаха и
дебелото черво именно от канцерогенните вещества, попаднали с нитратите в зеленчуците
напролет, каза още проф. Никола Александров.Бум на стомашни проблеми се
наблюдават и тази пролет, тъй като зеленчуците са натъпкани с нитрати, съобщиха
междувременно от Сдружението на общопрактикуващите лекари. Според джипитата
причината са салатите, които консумираме все повече с идването на пролетта.
След като цяла зима няма свежи салати, хората са жадни за тях, и излязат ли на
пазара през пролетта, всички им се нахвърлят като луди. Проверки показали, че в
момента салатите, особено зелената салата, са пълни с нитрати, и докарват куп
диарии, повръщане и гастрити, твърдят общопрактикуващите доктори.Те съветват
краставиците да се белят, тъй като в кората им се натрупват най-големи
количества нитрати, зелените салати и репичките да се изкисват във вода поне 30
минути преди консумация. Така отровният химикал намалява до незначителни
количества, тъй като е разтворим, обясни той. Как се
тровим? Нитратите са натурални съставки на растенията - главният източник
на азот, нужен за растежа им. Най-високо съдържание имат марулите, спанакът,
червеното цвекло, ряпата, китайското зеле, пресният лук, броколито, карфиолът,
репичките и морковите.Рискът от нитратите в храната или водата е превръщането
им в нитрити в устната кухина и стомаха. Като се превърнат в нитритни йони,
нитратите могат да предизвикат превръщането на нормалния хемоглобин от
червените кръвни клетки в съединение, наречено метхемоглобин. То е неспособно
да пренася кислород. Като резултат се нарушава нормалното дишане и снабдяването
на тъканите с кислород и те се израждат. Проявите на отравяне с нитрати са:
гадене, слабост, замайване, сърцебиене, задух, диария. В стомаха нитрити
образуват и нитрозамини - съединения, доказано причиняващи рак. Проф.
Байкова: В зеленчуците и плодовете има коктейл „Молотов” за
здравето „Истински коктейл „Молотов“ от нитрати и пестицити има в
плодовете и зеленчуците. Дали нивото на химикалите в тях е нормално или е над
допустимите норми купувачът на практика няма как да разбере, предупредиха
лекари. Престоялите салати са канцерогенни, те отключват рак”,
категорична е
диетоложката проф. Донка Байкова. По думите й нитратите се просмукват в храните
от азотните торове, с които сетретират насажденията за по-високи добиви.„Под
въздействието на оцета, лимона и другите подкиселители, с които приготвяме
салатите, когато престоят, те се превръщат в опасни нитрити. Въпросните нитрити
под въздействието на киселините в стомаха от своя страна се превръщат в
нитрозамини. Когато те се свържат със съставките на белтъка, стават
канцерогенни. Затова зелените салати трябва да се консумират веднага и в никакъв
случай престояли, особено когато са омекнали”, категорична е проф. Байкова.По
думите й пестицидите отключват не само рак, но и затлъстяване, автоимунни
заболявания и алергии. Същевременно възможностите на организма ни да се справя
с тях намаляват непрекъснато, тъй като той трябва да се бори постоянно с
различни отрови. Проф. Мермерски: И луканките са пълни с нитрати! Доматите
са Китайска стена срещу туморите - Проф. Мермерски, защо във вашата диета
месото е напълно забранено? Т.е. през идващите летни месеци да не близваме
луканка и наденички?- Всяка крайност е вредна! Но щом стана дума за луканки и
наденици – ще припомня: за да се съхранят по-дълго и да запазят уж свежия си
розов вид, производителите им ги пълнят с нитрати. А когато тази луканка стои в
магазина 2-3 месеца, нитратите преминават в нитрозамини. Доказано е, че те
водят до рак на дебелото черво.- Защо нито на производителите, нито на
търговците и на държавата им пука от това?- Никой официално в нашата държава не
е формулирал това ,което ще кажа сега: Здравето на човека зависи от 4 неща –
качествена ли е храната, замърсена ли е водата или носи хепатит, туберкулоза и
др., въздухът – пълен ли е с тежки метали и прах, и наследствеността.- Като ви
слуша човек, май всички българи сме обречени?- Е, не е така. Трябва да се
борим! Първо: да консумираме зеленчуците и плодовете в прясно състояние. А не
да ги подлагаме на топлинна обработка, при която се губят всичките им качества.
Да вземем една червена чушка, която съдържа витамините С и А – най-силните антиоксиданти,
удължащи живота на човека. Ако потопим тази чушка в чушкопека – това велико
изобретение на великия български народ , нищо няма да остане в нея!Хората не
знаят, че само един домат съдържа много голямо количество витамини А и С. Но
най-важното – едно противораково вещество, наречено ликопен. Един домат
всъщност е Китайска стена срещу рака.- Но човек откъде да знае какво купува?-
Там е трагедията! Да вземем пълните деца, с които се слави България. Няма кой
да им обясни, че всеки ден трябва да изяждат по едно прясно морковче, с което
си осигуряват витамин С и за 4 дни витамин А.- Но не забравяте ли, че са пълни
с нитрати?- Това е другата страна на въпроса. Навремето имаше вкусни домати,
когато ги разрежеш – без кухина, пълни с витамини. В годините на социализма,
който толкова много мразим, не можеше един домат да бъде допуснат до
консумация, ако не отговаря на БДС. Той трябваше да е без кухина и зелено около
дръжката. Но тогава нещата бяха насочени към човека, сега – към печалбата. Онзи
ден разрязах един – напълно зелен. Тук е въпросът къде са органите и дали някой
контролира въобще. Вносните плодове обработени с 6 вида
химикали Пазарите са пълни с плодове и зеленчуци. Как да познаем дали те
са без нитрати, пестициди и химични обработки? Не рядко по сергиите се виждат
плодове и зеленчуци със странен вид, вкус и мирис. Причината за тези аномалии
са пестицидите и химикалите, с които се обработват плодовете и зеленчуците, за
да се запазят в добър вид при съхраняването им. Проблемът е, че плодовете и
зеленчуците, който се продават в момента, често не само не помагат за здравето,
а напротив – вредят. Някои плодове, особено вносните, претърпяват обработка с
5-6 вида химикали, за да издържат на дългия път. Тези химически вещества
остават в кората и в меките части под нея и с плода попадат в организма. Все
пак ако по-дълго миете продуктите, ще намалите съдържанието на химикали.
www.pik.bg
Няма коментари:
Публикуване на коментар