Translate

понеделник, 16 март 2015 г.

Предизвестен апокалипсис



Три-четири дни без ток. Стотици населени места, десетки хиляди семейства. Днес, в началото на XXI век. Без осветление, без отопление, без телевизия и радио, без хладилник, без компютър. Без да можеш да загрееш котлона дори за едно кафе или за едни пържени яйца.
Без хляб, без теглене на пари от банкомат или от каса, без отпускане на лекарства по рецепти, реинбурсирани от здравната каса .
Ужас! Социално-културен скок право в XVIII век. Кой е виновен? Снегът, бурята, частните ЕРП-та или държавният Електроенергиен системен оператор (ЕСО)? Или всички те заедно?
Кой? След като аз, ти, той - всеки от нас си плаща редовно сметките за ток - тъй като в противен случай ни изключват захранването, нали?! Ние сме изрядни потребители - просто сме вкарани в матрицата, от която мърдане няма!
Сега времето дръпна шалтера на ЕСО и ЕРП-ата.
Да, първопричината за всичко това е времето. Тежкият мокър сняг и бурният вятър скъсаха десетки електропроводи, огънаха, счупиха или изтръгнаха от земята стотици стълбове на елект-ропреносната система. Стотици екипи на ЕСО и на електроразпределителните дружества денонощно, при жестоки зимни условия полагат нечовешки усилия, за да възстановят захранването.
Ние разполагаме с цялата необходима техника, за да се справим със ситуацията, но дори тя не може да ни помогне, за да достигнем до прекъснатите електропроводи средно и ниско напрежение, коментират от EVN. В пресния мек и дълбок на места над 2 метра сняг шейните затъват дълбоко и се налага екипите да носят на ръце на стотици метри, а някъде - дори на километри, тежките стълбове, проводниците и изолаторите в дълбоките преспи, за да възстановят прекъсванията.
Какво би могло да се направи, за да не изпадаме в подобни ситуации и в бъдеще
Нека погледнем модерните държави, с които уж сме в едно европейско икономическо семейство.
В родната на EVN Австрия, например, над 80% от електропроводите се намират под земята, а останалите под 20% са на стълбове като у нас.
На територията на Югоизточна България, най-пострадала от сегашните снежни бури, под 20% от електропроводите на "EVN България" са скрити под земята, а всички останали -над нея.
Подобна е ситуацията и на териториите, обслужвани от "ЧЕЗ България" и Енерго-Про".
Ясно е, че при това положение аварийността на електропреносната мрежа у нас при тежки метеорологични условия ще е 4 пъти по-висока от тази в Австрия. Казвам "метеорологични", а не природни, защото проводникът под земята също може да бъде прекъснат при земетресения, свлачищни и други процеси, които обаче все пак се случват доста по-рядко в сравнение с бурите, снеговалежите, обледе-няванията и т.н.
Изводът?
Нужни са инвестиции - инвестиции за прокарване на електропроводите под земята - така, както е в напредналите държави.
Какви инвестиции, попитах представители на ЕСО и ЕРП-тата.
Колко струва вкарването на един километър далекопровод, примерно 25 kV или 110 kV под земята? Никой не можа да даде точен разчет, но всички казаха една дума - милиарди.
Така стигаме до съществения проблем в българската електрое-нергетика - инвестициите.
Как да успеем да инвестираме във вкарването на електропроводите под земята, в поддръжката и в модернизацията на подстанциите и на всички останали съоръжения на енергийната ни система, когато всеки опит на ЕСО и на ЕРП-етата да прокарат някой лев инвестиция среща неодобрението на обществото и биват орязвани от Енергийния регулатор в течение на години?!
Какви фокуси трябва да направим, та хем да живеем като в Австрия, хем да плащаме сметки за ток като от времето на Тодор Живков?!
Явно няма как да стане
Докато в края на краищата наистина не разберем, че всичко струва пари - както самият ток, така и непрекъсваемост-та на доставките му - бурите ще късат далекопроводи и ще стоим без ток и в началото, и в средата на XXI21 век.
Неведнъж на страниците на в."Стандарт" сме обяснявали, че резултатът от икономията на ка-питалови разходи в ЕСО и ЕРП-тата ще доведе до повишена аварийност в електросистемата. И вече многократно сме свидетели на аварии и стоим не с часове, а с дни без ток. Въпреки това продължаваме да искаме токът да ни е евтин и сме готови да гласуваме за всеки, който ни обещае подобна лъжа.
Ако искаме сигурност на доставките на тока като в Австрия, ще трябва да сме готови и да плащаме сметки, подобни на австрийските.
Всичко останало не почива на никаква икономическа логика и си е една лъжа!


В. „Стандарт”

Няма коментари:

Публикуване на коментар