Translate

петък, 20 март 2015 г.

От Сдружението на медицинските фелдшери в България настояват за законодателни промени-за отделяне от БАПЗГ



„Фелдшерите у нас нямат никакъв глас. Ние не сме професионалисти по здравни грижи. Ние се занимаваме с медицина, ние сме медицински специалисти, като извършваме консултативно-
диагностична дейност. Здравна грижа е друго - това е дейността, която се изпълнява от медицинските сестри, лаборанти, зъботехници. Професията на фелдшерите не е регулирана от ЕС, а практикуването и е разрешено със специална Директива от ЕК само за България ", обясни председателят на Сдружението на медицинските фелдшери Александър Александров, цитиран от Дарик.
„Това прави членството ни в БАПЗГ не задължително, противоестествено, нелогично и юридически абсурдно. Никъде по света и в ЕС, лекарските асистенти/фелдшерите не членуват и не се асоциират с медицинските сестри. Навсякъде те имат собствени и независими съсловни организации”, се казва и в писмото им до Министерството на здравеопазването и до здравната комисия в парламента, в което настояват за отделяне в своя собствена организация.
Председателят на Сдружението на медицинските фелдшери обаче смята, че нещата се объркват нарочно, изгодата е за управляващите, като контролът се държи от БЛС, а фелдшерите са под натиск, игнорирани от всички други и живота, свързан със здравеопазването. Той е категоричен, че реформи така не се правят и прогнозира, че идват тежки дни в здравеопазването.
„Хората трябва да знаят, че се преглеждат от фелдшери, не от лекари. В отдалечените населени места, в трудните региони във филиалите на спешна помощ работят единствено фелдшери. Хората не знаят, че са преглеждани от фелдшери. И това е абсурдно. Това са ред причини, заради които ние искаме да излезем от тази организация и ще го направим. Ако трябва, ще изчакаме следващото правителство", увери Александров, но заяви, че очаква негативен отговор на искането им - за да се запази статуквото и те да останат без глас.
Той е категоричен, че фелдшерите целенасочено се държат под контрол и под натиск и тяхното мнение не се взима предвид при предприеманите от властта промени.
По думите на Милка Василева, председател на УС на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) – Асоциацията е законния представител на фелдшерската професия у нас и за да я упражняват фелдшерите трябва да членуват в нея.

Няма коментари:

Публикуване на коментар