Translate

неделя, 15 март 2015 г.

Бизнесът дава на съд минималната заплата



Решението на правителството за вдигане на минималната заплата на 360 лв. от 1 януари 2015 г. отива на съд. Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал в Б
ългария и Българската търговско-промишлена палата искат от Върховния административен съд (ВАС) да го отмени. Ръстът на най-ниското възнаграждение беше планирано в средносрочната бюджетна прогноза за 2015-2017 г. За него най-много настояваше социалният министър Ивайло Калфин.
Според трите работодателски организации постановлението на правителството за увеличението е незаконно, защото не е обсъдено от съвета за тристранно сътрудничество, което е задължително според Кодекса на труда. В съвета участват държавата, работодателите и синдикатите. В жалбата си до ВАС бизнесът иска да се отмени и бъдещото повишение на минималната заплата на 380 лв., което според решението на правителството трябва да стане от 1 юли.
Всеки заинтересован може да поиска да се присъедини към жалбата на трите бизнес организации. Съдът е задължил Министерския съвет да представи цялата административна преписка по увеличението на минималната заплата, включително и протокола от срещата на комисията по доходи и жизнено равнище към тристранката на 11 декември 2014 г.
ВАС е отхвърлил доводите на правителството, че жалбата на работодателите е недопустима, защото са изпуснали срока за обжалване. Съдът не е приел това становище и ще заседава по делото на 21 април.

В. „Труд”

Няма коментари:

Публикуване на коментар