Translate

петък, 7 октомври 2011 г.

Промяна във финансирането на болниците подготвя правителството от следващата година


Ще се премахне разплащането по клинични пътеки и ще се въведат диагностично-свързани групи. 
Това съобщи в Перник здравният министър д-р Стефан Константинов.
По думите му клиничните пътеки много изкривяват формирането на заплатите и работата на лекаря. Пречат дори и на пациента, а понякога са и вредни за него. Новата схема на финансиране ще премахне досегашната практика пациентите да бъдат изписвани след лечение на определено заболяване и след една седмица отново да ги приемат за друго или  съпътстващо заболяване. За въвеждането на диагностично-свързаните групи се предвижда финансиране от 3 млн. лв. за купуване на ноу-хау и софтуер, както и за обучение за прилагането им. Новият начин на финансиране на болниците от касата предвижда да се свържат базата данни на общопрактикуващите лекари, лечебните заведения, НЗОК и здравното министерство. Планираната промяна няма да бъде въведена внезапно и ще бъде предшествана от подготвителен период.
Промяната във финансирането ще доведе и до увеличаване на заплатите на лекарите и медицинските сестри като по този начин ще ги спре да напускат. Друга мярка в тази насока ще е гостуването на чужди специалисти у нас, които да научат българските лекари да работят в екип.
Д-р Константинов подчерта, че иска да се стимулира работата в България. Ето защо на всички насочени за лечение в чужбина ще бъде дадена възможност да се лекуват у нас. Той обаче категорично отказа да разкрие как ще стане новото финансиране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар