Translate

петък, 7 октомври 2011 г.

Дядо Коледа по никое време


Лекар раздаде по 50 лева на 74 старци в габровското село Гъбене. За д-р Радослав Главанов щастието е в това да даваш, а не да получаваш.
85-годишната баба Мария онемяла от изненада, когато видяла петдесетолевката от добрия доктор.
За 74 възрастни хора от габровското село Гъбене Коледа дойде няколко месеца по-рано. През август всеки от тях получи по 50 лева добавка към пенсията си, но не от НОИ, а от... личния си лекар.
В ролята на добрия старец се въплъти техният личен лекар – 71-годишния д-р Радослав Главанов. Парите са личните му спестявания в продължение на години – общо около 4000 лева.
Новината за големия жест набързо възпламени селото, а ощастливените пенсионери не могат да намерят думи да обяснят изненадата си и да благодарят на своя благодетел. Всъщност д-р Главанов искал да остане анонимен. Така поне си представял нещата още преди 2-3 години, когато му хрумнала идеята да раздаде нещо от себе си на хората в селото. Решил, че ще бъдат спестяванията му, защото всички имали най-много нужда от пари, колкото и скромни да са те. Знае го, защото с тях е постоянно. Всеки ден се сблъсква с неволите им, с типичните за годините им болести.
За старите хора в Гъбене д-р Главанов е повече от роднина. Официално той работи по 4 часа в селото, но на практика е денонощно там. Хората разчитат на него и не се притесняват да му звънят и посред нощ. Случвало се е да иде до къщата на болния, само за да даде аналгин. Досега никого не е оставил без медицинско направление за специалист. Понякога само заради това той се качва на автобуса за Габрово. Приел е за своя отговорност да следи всички рецептурни книжки и когато срокът за лекарствата им изтече, изписва нови за следващия месец. Обгрижването на възрастните не свършва дотук. Пак той отново отива в града, за да им купи лекарствата и после да им ги занесе вкъщи.
„Всичките ги чувствам близки повече, отколкото те мен. Така че какво са 50 лева? Кубик дърва!”, казва лекарят. „Малкото, колкото и да е малко, е много повече от нищото”, допълва той.
Сребролюбието го отвращава.Към парите лекарят има особено отношение още от ученик.
Докато учил в севлиевската гимназия между 1957-1958 г. прожектирали филма „Гобсек” по романа на Оноре дьо Балзак. Бил изключително впечатлен. Отвратило го сребролюбието на главния герой и отблъскващото го задоволство, с което ровел с шепи в купчина монети. Точно тогава се зарекъл никога да не става роб на парите - напротив, те ще служат на него. След толкова години той остава верен на младежкото си заричане. Твърди, че за радост в живота си не е оставал без пари, но не е и богат. Когато завършва гимназията, отива да учи за фелдшер във Велико Търново. Следват няколко години практика в Родопите, а през 1973 г. е вече лекар в Гъбене, родното село на майка му. Оттогава досега, вече 40 години, той е все там с изключение на 10 години, когато заминава като лекар на кораб.
Месеци наред селският лекар подготвял „операцията” по дарението, като прехвърлял какви ли не варианти по осъществяването є. Най-напред се надявал, че жестът му ще остане скрит на 4 очи с началничката на пощата в селото, която раздава пенсиите. Надявал се да го разбере и без уговорка да раздаде парите като добавка към пенсиите на хората, получаващи под 200 лева.
„Не исках гласност. Аз не съм дал парите, за да парадирам с нещо, или пък с някаква користна цел. Напротив. Светна червената лампичка и показа началото на края... Кога ще дойде - не се знае. Може да е сега, може да е по-късно”, обяснява Главанов. „Познавам и манталитета на хората. Повечето ще си помислят, че го правя користно или с някаква цел. Други ще кажат, че съм глупак. И едва 5% ще ме разберат”, допълва той. Затова уговорил и 3-ма приятели да присъстват, когато є предава парите.
Голямото раздаване
С пощальонката обаче добрият Дядо Коледа ударил на камък. Когато разбрала какво замисля, категорично му заявила, че не може да прави такива работи, защото ще извърши служебно нарушение. Така отказала да му даде списък с получаващите под 200 лв. пенсия. Появил се и друг проблем. Той планирал да даде парите през септември, но се сетил, че започва предизборна кампания. „Не исках да ме подозират, че играя за някоя партия и че тя ми е дала парите”, обяснява той.
За да избегне това, решил да раздаде парите през август. 
С това съвсем отпаднал вариантът да остане анонимен. Така обявил намерението си и поканил хората в лекарския кабинет.
„Пишете за такива неща, защото ми писна от черни хроники по новините”, казва Мария Христова, която успява да убеди доктора да разкаже историята си пред в. „Политика”. Нейната майка, 63-годишната Дона Златева с пенсия 170 лв., е най-младата пенсионерка, получила неочаквания бонус. А най-възрастната е 85-годишната баба Мария Колева, която, като видяла парите, онемяла. Първите є думи били, че ще си ги държи и няма да ги харчи. „Моля ви, като пишете, не ме правете герой ­ настоява добрият Дядо Коледа по никое време д-р Главанов.­ На мен ми стига, че успях да осъществя намеренията си. Доволен съм, че дадох парите на хората”.
Мариана Мандичева
В-к „Политика”

Няма коментари:

Публикуване на коментар