Translate

петък, 7 октомври 2011 г.

До 10 години България ще остане без съдебни лекари


В момента експертите са 78, като по-голямата част от тях са в пенсионна възраст. Новозавършилите лекари не искат да влизат в професията, алармираха съдебни медици, като обясниха, че средната им заплата е между 400 и 500 лв.
-Работим с лозарски ножици, дърводелски триони и ловджийски ножове, сподели доц. Петко Лисаев, национален експерт по съдебна медицина. Той обясни, че ниското ниво на техниката в съдебната медицина е в услуга на престъпността в България и заради техниката, с която те разполагат, експертизите не дават точни доказателства в съда и така се провалят множество знакови дела.
Д р Вилиям Доков, председател на Българския институт на съдебномедицинските специалисти, допълни, че се предвижда държавата да отделя за експертиза по 120 лв., а една качествена аутопсия излиза 1200 лв.
Съдебни лекари от страната изготвят стандарт за съдебната медицина. Опасенията им обаче са, че ако в него бъдат описани световните практики и правила за работа, те няма да могат да бъдат покрити заради лошата работна база у нас.
-Ако предложим стандартът по съдебна медицина да бъде на световно ниво, това значи да закрием всички съдебни катедри в страната, поясни д-р Иван Стоянов, началник-отдел по съдебна медицина в Плевен.
Съдебните лекари настояват за създаване на правила в работата им, добра работна база и нормално заплащане, тъй като в момента 80 % от обещанията за разрешаване на проблемите им от държавата не са изпълнени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар