Translate

петък, 7 октомври 2011 г.

Бедността се очертава като проблем номер едно в страната

Това сочат данни от проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Едва 1 % са работещите, които живеят комфортно с получаваните от тях доходи. 33 % от
анкетираните сочат, че се справят, 40 % заявяват, че изпитват затруднения, а 26 % съобщават, че имат сериозни проблеми.
Най-доволни от заплатите си са финансовите посредници, брокерите на недвижими и  тези в производството и разпределението на на електроенергия. На другия полюс са добивната промишленост, здравеопазването и преработващата промишленост. Учителите и чиновниците са удовлетворени, но главно от работното време, осигуряването и социалните придобивки. Парите обаче не им стигат. Най-много оплаквания има от работещите в малките фирми. Там обикновено работодателите бавели плащанията и си спестявали осигуровки.

Анкетата сочи, че в търсене на по-високо възнаграждение всеки 4-ти българин си е сменял работата 3 пъти по време на кризата. Мнозина са сменили 4-5 фирми, а едва 15 % са се задържали на едно работно място.
Бедността е най-големият проблем на обществото. Така смятат 2/3 от анкетираните. Като други основни проблеми в държавата те посочват ниските доходи, безработицата, високите лихви по кредитите и инфлацията. Следват корупцията (52,8%), кризата (46%), престъпността (32%) и здравеопазването (35,5%).
Всеки четвърти безработен в България никога не се е регистрирал на трудовата борса, тъй като масово се шири мнението, че от нея не могат да им предложат подходяща работа. Това обяснявало голямото разминаване за броя на безработните между Агенцията по заетостта и статистиката.
Друго изследване на КНСБ за съвместяването на професионалния и личния живот показва, че 146 700 души, или 25% от незаетите в държавата, искат да работят, но не могат, тъй като са принудени сами да се грижат за децата си или за болни възрастни близки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар