Translate

петък, 7 октомври 2011 г.

У нас само 500 души са включени в националния регистър на донори на стволови клетки

Повечето от тях са близки или роднини на пациенти със злокачествени заболявания на кръвта, уточнява д-р Атанас Станчев от Клиниката по хематология в Александровска болница, към която е регистърът. За сравнение дори в Сан Марино хората готови да дарят стволови клетки са над 800, показва справка в Световния регистър на донори на костен мозък.
За да заработи нормално българският регистър, т.е. болните от тежки хематологични заболявания у нас да имат реален шанс да открият в него своя съвместим донор, доброволците трябва да са поне 10 пъти повече.
В тази връзка преди дни Българското сдружение на болните от лимфом у нас стартира кампания за популяризиране на донорството на стволови клетки. Оттам се надяват 5000 бели мартеници да съберат толкова доброволци за донори. Традиционните Пижо и Пенда са с един цвят, за да се подчертае нуждата от дарителство на стволови клетки, обяснява председателят на Българското сдружение на болните от лимфом Пиринка Петрова.
Всеки, готов да дари живот, може да влезе в регистъра след специално изследване на кръвна проба в централната лаборатория по клинична имунология в Александровска болница в София. Когато се появи болен със съвместими показатели, човекът от регистъра се издирва и преди самата манипулация по отделянето на стволови клетки той отново трябва да потвърди готовността си да бъде донор. Донори могат да станат здрави хора между 18 и 51 г. Записването в регистъра става за 10 мин.
Желаещите да станат донори могат да получат повече информация на тел. 0882 266 466 (на цената на един стандартен разговор).

Няма коментари:

Публикуване на коментар