Translate

петък, 7 октомври 2011 г.

Ключът към дълголетието е в червеното вино

Според проучване полифенолите, съдържащи се именно в червеното вино, са полезни за ограничаване развитието на атеросклерозата. Наред с това червената течност ефикасно оръжие и срещу застаряването, благодарение на танините, които се съдържат в него. Те са познати още и под името процианидини и имат още протективен ефект върху кръвоносните съдове.
Червеното вино е мощно оръжие и срещу рака на гърдата, твърдят италиански учени от университета в Калабрия, в специализираното медицинско сп. „Фасеб".
Химическото вещество ресвератрол, се съдържа в ципата на червеното грозде, открито при лабораторни изследвания, спира развитието на туморите, като блокира ключовия за появата на онкологичното заболяване женски хормон естроген.
 -Това вещество може да се окаже потенциален фармацевтичен инструмент в борбата с рака на гърдата, когато хормоналните терапии не дават резултат, твърди д-р Себастиано Андо, един от участниците в проучването. Той поясни, че ресвератролът пречи на естрогена да се комбинира с ДНК в тялото на жената и да разпръсне туморните клетки в организма, като ги превърне в злокачествени. Ако раковите клетки се третират с това полезно вещество, то растежът им намалява драстично.
-Откритията на италианските учени са впечатляващи, но това не означава, че всяка жена с рак на гърдата трябва да се втурне да пие огромни количества червено вино или да прекалява с консумацията на ресвератрол като хранителна добавка. Те просто разкриха поредната тайна за доброто здраве, която крият естествените продукти като червеното вино, допълни д-р Джералд Вайсман, който е редактор в специализираното издание.
Полезното вещество от групата на полифенолите се намира също така оше и в боровинките и фъстъците.

------
Червеното вино произлиза от 5400 години преди новата ера. В умерени количества  т. е.  1 най-много до 2 чаши дневна консумация води  още до:
  • Подобрява сънят. Последните проучвания показват, че червеното вино, особено“Кабарне совиньон“, „Киант“ и „Мерло“ съдържат антиоксидантът мелатонин, който освен, че регулира органите ни, но  и спомага за по- лесното ни заспиване. Мелатонинът предпазва от  рак и забавя стареенето на организма; 
  • Подобрява мозъчното и сърдечно здраве. Веществото ресвератрол, както  и другите анти-оксиданти, които се съдържат във виното, намалява рискът от сърдечни заболявания и предпазва от болеста на Алцхаймер и деменция;
  • Намалява рискът от рак на белия дроб. Изследвания проведени в университета Сантяго де Копостела в Испания, установяват, че пиенето на една чаша червено вино на ден  намалява риска от рак на белите дробове с 13%; 
  • Намалява риска от рак на простатата.Четири или повече чаши червено вино на седмица, намаляват с 50% общия риск от получаване на рак на простатата при мъжете и намалява с 60% от риска да заболеете с някоя от най-агресивните форми на рак на простата; 
  • Намалява заболяването от настинка. Изследователи в Испания са установили, че хората, който пият повече от две чаши червеновино на ден имат 44% по малко настинки от тези, които не са пили; 
  • Намалява риска от получаването на възпаления. Доказано е, че ресвератрола има  противовъзпалителни свойства, което помага за общото физическо здраве, тъй като мого от заболяванията се дължат на възпаления; 
  • Намалява и лошия холестерол. Намалява нивото на „лошия“ холестерол и повишава нивото на „добрия“, като по този начин се превръща в един от най-добрите защитници срещу инфаркт и инсулт.Изследвания сочат, че  хора които пият по 300 мл. Вино в продължение на 4 седмици увеличават с 16% нивото на „добрия“ холестерол и намаляват с 15% наличието на фиброген.

Няма коментари:

Публикуване на коментар