Translate

четвъртък, 6 октомври 2011 г.

Стартира национална информационна кампания за заболяването акромегалия

Фондация „Общество и здраве“ е организатор на инициативата, с подкрепата на Клиничния център по ендокринология и геронтология към МУ-София и Асоциацията на болните от акромегалия в България „Надежда за живот“.
Кампанията цели повишаване информираността на пациентите, за  да могат те да разпознават симптомите на това  заболяване, да бъде то диагностицирано своевременно от специалист- ендокринолог, тъй като диагнозата е особено трудна в началните стадии на болестта, когато всички промени са много дискретни.
Акромегалия*е  заболяване, от свръхсекреция на растежен хормон след пубертета, характерно най-вече с неравномерно уголемяване на крайниците, предимно на ширина и загрубяване на чертите на лицето.При 95 % от случаите причината за развитието на заболяването е аденом (доброкачествен тумор) на хипофизата. Акромегалията е второто ендокринно заболяване след захарния диабет, което е признато като еквивалент на сърдечно-съдово заболяване с висок, нерядко фатален риск за пациента.Това сериозно заболяване, често протичащо незабелязано, което създава условия за късното му диагностициране. Времето от появата на акромегалията   до поставяне на диагнозата може да бъде от 1-2 години до няколко десетилетия. Навреме диагностицирано и правилно лекувано заболяването може да бъде овладяно.
Диагнозата Акромегалия се потвърждава от хормонални изследвания и провеждане на специализирани тестове в болнична обстановка. В хода на болестта възникват редица усложнения, водещи до инвалидизиране на болните, а често възникналите сърдечносъдовите и онкологични усложнения дори до летален край. С други думи късното поставяне на диагноза и късното начало на адекватно лечение са основните причини за високата смъртност при болните с акромегалия у нас . У нас над 75% от случаите  при диагностициране са вече не с миокро, а с макроаденом .В над 50% от случаите е засегната сърдечно-съдовата система, което е и един от факторите за повишената смъртност при тези болни. 60% от тях умират от сърдечни увреждания, 25% - от респираторни усложнения и 15% - от неопалзии.
Болните от акромегалия се оплакват от постоянно и обилно изпотяване, важен белег за активността на заболяването; кожните им пори стават широки и придават на кожата вид на „портокалова кора"; при двата пола настъпва уголемяване на гръкляна, удължаване и удебеляване на гласните връзки, гласът им става груб с нисък тембър, което прави говорът им неразбираем; налице е  уголемяване на езика и на вътрешните им органи в различна степен.
Постепенното уголемяване на стъпалата респективно и увеличаване на номера на обувките, на пръстите, а оттам и на размера на ръкавиците са едни от най-честите симптоми на това заболяване. Ето защо инициаторите на кампанията ще разпространят информационни брошури и материали в магазините за обувки и ръкавици в цялата страна. Партньори на инициативата са българския производител на обувки „ГИДО“ ООД и фирма „АРТ-93“, специализирана в производството и търговията на кожени изделия и аксесоари. 
Друг симптом на болестта  е промяната във външния вид и особено чертите на лицето. Обикновено болният и близките му не откриват промяната, защото постепенно свикват с нея поради бавния ход на болестта. Затова най-често измененията се забелязват от странични лица. Особено подчертани са промените в лицето - горната и долната челюсти нарастват, но предимно долната, което оформя обратна захапка. Разреждат се и зъбите. 
В тази връзка информационни брошури и материали ще бъдат разпространени и в кабинетите на зъболекарите и рентгенолозите със съдействието на Българската асоциация по радиология и Националното сдружение на денталните центрове в България.
Проф. Сабина Захариева, ръководител на Клиничния център по ендокринология и геронтология към МУ-София подчерта, че при тях от 20 години насам е налице база данни за всички болни с хипофизни и надбъбречни тумори, които вече са въведени в електронен регистър, както и резултатите от провежданата терапията .
От  общо 742 пациенти с акромегалия,  465 от тях са жени -62.6%  и 277 са мъже -37,33%.
 Годишната честота на новооткритите случаи е 60-90 на 1 млн. население, а средната възраст на диагностициране е 40-45 години. 
Методите на лечение са три-медикаментозно, хирургично и лъчелечение,  в зависимост от стадия на заболяването.От 60 до 80 %  оперативната интервенция при микроаденома  е напълно успешна. В някои случаи,  това обаче  не е достатъчно и като второетапно лечение се прилагат от две години насам и дългодействащи соматостотинови аналози т. е. болните се лекуват по най-съвременния начин, както се прави във всички развити страни в света..
При  пациенти с височина над 2 м. обикновено става въпрос за гигантизъм.
Повече подробности и информация  за кампанията може да бъде намерена и на интернет адрес -www.ababbg.com.
------
*Акромегалията е била известна още в древния Египет през XIII в. пр. Хр. В гръцката митология тези лица са смятани за „божествени създания". От това заболяване са боледували много крале, аристократи и военачалници. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар