Translate

четвъртък, 6 октомври 2011 г.

МБАЛ-Бургас с - ин витро лаборатория


От 7 октомври т.г. единствената в областта ин витро лаборатория, звено по асистирана репродукция към Родилно отделение, отваря врати в Бургаската болница.
Лабораторията разполага с последно поколение ехографски апарати и включва консултативен кабинет, в който се диагностицира причината за безплодието, манипулационна, в която се извършват прегледите, две болнична стаи и ембрионален бокс с най-модерна и съвременна апаратура. 
Сега вече двойките с репродуктивни проблеми ще могат да извършват ин витро процедури в Бургас и няма да им се налага да пътуват 200 километра до Варна, където е най-близката клиника или още по-далеч до столицата. 
Консултациите и ин витро процедурите ще се извършват, след записан час на телефона на лабораторията: 0876 35 77 33, от  доц. Павлета Табакова* от София, д-р Георги Николов и нейният екип.  
Община Бургас оказа основна подкрепа за изграждане на лабораторията, като отпусна общо 200000 лв. за оборудване и ремонтни дейности, съобщи д -р Георги Матев, изпълнителен директор на МБАЛ-Бургас.
Освен това, чрез фонда за финансово подпомагане на лица и семейства с репродуктивни проблеми от 2009г. насам общината е подпомогнала над  200 жени за ин витро процедури. Общата сума за двете години възлиза на 400 000 лв.
Лабораторията е факт благодарение на община Бургас и на кмета Димитър Николов. Затова поднасям своите благодарности към тях, подчерта д-р Матев.
=========
*Доц. Павлета Табакова е акушер - гинеколог с повече от 25 години опит в областта на безплодието при човека. Тя е един от пионерите при ин витро процедурите в България още от тяхното възникване.
Оборудването е поставено под методичното ръководство на Медицински център „РепроБиоМед” в София, чийто управител е доц. Табакова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар