Translate

петък, 7 октомври 2011 г.

Повикванията за телефони 150, 160 и 166 вече се пренасочват към единния европейски номер за спешни повиквания - телефон 112


Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Номерата на Спешна медицинска помощ, Полиция и Пожарна безопасност и защита на населението продължават да функционират, но когато бъдат набирани, обажданията постъпват в центровете 112, което води до централизиране на обслужването на всички спешни повиквания в страната. По този начин сигнализирането и активирането на компетентните служби се оптимизира и се подобрява координацията между тях.
Когато става въпрос за спешна медицинска помощ, ако случаят е свързан с тясно познаване на медицинската материя, операторът ще прави конферентна връзка с център за спешна медицинска помощ и решението ще се взема от специалист, обясни Стоян Граматиков, директор на националната система 112. Според него това няма да забави линейката, защото конферентна връзка се изгражда за 5-6-7 секунди.
Телефон 112 се избира без код от стационарни и мобилни телефони, а услугата е денонощна и безплатна в цялата страна. Националната система 112 включва шест центъра за приемане и обслужване на спешни повиквания към телефона.
Досега на денонощие в националната система 112 постъпваха средно около 8000 сигнала, след пренасочването са около 22 000, а вече се очаква техният брой да достигне 25 000-26 000. Системата е оразмерена да поеме този трафик - спешните обаждания се обслужват денонощно от 320 оператори.До момента седем европейски страни са финализирали процеса по пренасочване на спешните си номера към 112. В Холандия и Дания останалите спешни телефони са изцяло премахнати. У нас спешният номер е познат на около 66% от хората. По този показател страната ни е сред първите в ЕС.

-----

Нямаме възможност на всеки телефон да сложим лекар, нито медицинска сестра. 
Така министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов коментира искането на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари на 112 да дежурят медици или служителите там да преминат обучителен курс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар