Translate

петък, 7 октомври 2011 г.

Скуаламинът „бори” вирусите


Нов медикамент, базиран на субстанция, извлечена от черния дроб на акула, може да предизвика истинска революция в медицината с антивирусните си свойства, съобщи АФП. Разработката е на учени в Джорджтаунския университет във Вашингтон.
Веществото скуаламин вече е известно с антибактериалните си свойства. Синтезира се по изкуствен път и се прилага като антибиотик, който може да отслаби действието на вирусите и дори те напълно да бъдат унищожени.
При лабораторни опити веществото може да се справи с широка гама вируси от  тропически инфекции и жълта треска, денга, цитомегаловирус, енцефалит, до хепатит тип А, C, и D.. Образно казано скуаламинът прекъсва комуникацията през мембраната, необходима на вирусите, за да се размножават. Той е тестван  върху животни и при  някои от тях спира вирусните, а при други напълно ги лекува. Използван е в клинични изследвания, свързани с лечение на туморни заболявания, както и в няколко проучвания, търсещи решение за проблеми с очите. Неговият откривател Майкъл д-р Залслоф открива, че вВеществото скуаламин спира растежа на бързо развиващите се кръвоносни съдове, като тези, които се намират в растежа на туморите и някои заболявания на ретината. 
-Става дума за много обнадеждаваща субстанция, която по химичен състав няма нищо общо с другите медикаменти, които се изучават в борбата срещу вирусните инфекции.Да разберем, че скуаламинът като цяло има широки антивирусни свойства бе изключително вълнуващо, особено след като вече знаем какво е въздействието му върху поведението на хората , съобщи д-р Заслоф. 
По думите му все още не е установена оптималната доза от веществото за въздействието му, но скоро време ще бъдат предприети изпитания и при хора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар