Translate

петък, 7 октомври 2011 г.

Испанците - на крачка от победата над СПИН


Испански вирусолози твърдят, че са открили ваксина,чрез която смъртоносният ХИВ ще стане сравнително лесно лечима „дребна хронична инфекция", като херпеса например, писа в. „Дейли  телеграф".
Ваксината MVA-B е инжектирана на 24 доброволци, които не са носители на вируса на СПИН. Инжекцията съдържа 4 гена на ХИВ, които стимулират Т- и В-лимфоцитите (белите кръвни телца) и ги „тренират" в противодействие на иначе непобедимия патоген ХИВ. В-лимфоцитите произвеждат антитела, които атакуват вируса, преди той да зарази клетките, а Т-лимфоцитите откриват и унищожават вече заразени клетки.
Изследването показва, че 92% от доброволци се развил имунен „отговор" т. е. 3/4 от участниците са развили антитела срещу ХИВ за около 11 месеца след ваксинацията.
Проф. Мариано Естебан от Националния биотех-нолотически център в Мадрид признава обаче, че това може да се окаже недостатъчно в битката срещу ХИВ.
Следващата стъпка е  тестове на възможността на MVA-B да има и терапевтична функция - намаляване на активността на вируса-hl.

Няма коментари:

Публикуване на коментар