Translate

петък, 7 октомври 2011 г.

Отчетът на ГЕРБ за "европейското" развитие на България е нагла виртуална измислица


Една голяма торба лъжи - само така може да се оцени цялото двегодишно управление на ГЕРБ, особено в социалната сфера. А документът "Отчет на програмата на правителството на европейското развитие на България: Втора година" не е нещо друго, освен съчетание от кухи, нищо незначещи фрази, категорични са повечето експерти.
Правителството на ГЕРБ вече втора година гордо нарича себе си "правителство на европейското развитие". В името на добрия тон трябва да проявим снизхождение, имайки предвид интелектуалния и управленски екип на ГЕРБ, но ще напомним, че ГЕРБ няма никакви заслуги за членството ни в ЕС, то просто си приписва чужди успехи. И по-важното - България винаги е била част от Европа и каквото и да е правителството й, нейното развитие винаги е било част от развитието на Стария континент, т.е. европейско. Друг е въпросът, че това правителство прави всичко възможно страната ни да се превърне в държава от третия свят... И вместо обещания просперитет виждаме как социалното развитие на страната ни в изминалите две години е пратено в трета глуха - отличава се не с друго, а с ръст на безработица, масова бедност и материални лишения намаляващи доходи, ограничени публични услуги, несигурност за бъдещето, отчитат безброй наблюдения за жизненото ни равнище. Разбира се, за това няма ни дума в помпозния отчет на управленската програма. Управляващите и този път ще си запушат ушите за истината. А тя е, че българските граждани се чувстват излъгани и подведени от празни обещания. Показателно е и последното изследване на Евробарометър, което показа, че 60 на сто от българите изпитват дълбоко недоверие към правителството. Това не е плод на политическо говорене от страна на опозицята, а на обективни факти. В отчета нахално се твърди, че основните цели, които ГЕРБ са си поставили, са повишаване на доходите, растеж и модернизация на икономиката, запазване и откриване на нови работни места. В крайна сметка нито едно от тези обещания не е постигнато, е ясно и за най-непосветените. В крайна сметка, нали всички живеем в "тази" държава. Най-големите лъжи са именно там, където са най-големите проблеми. Май единственото изключение е пенсионната система, където за първи път публично се признава, че т.нар. "реформа" не е била насочена към повишаване на жизненото равнище на пенсионерите, а към отслабването на държавната пенсионна система... И то за сметка на намаляване на обезщетенията за сегашните и бъдещите пенсионери и чрез изземване на повече средства от осигурените сега. Иначе как да тълкуваме изречението: "подобряване на дългосрочната финансова устойчивост на социалноосигурителната система чрез едновременно увеличаване на приходите и намаляване на разходите"?! Говорейки за пенсионната система, ГЕРБ "пропуска" да отбележи някои факти, които обаче можем да напомним:
* че от юли 2009 г. пенсиите не са актуализирани, въпреки двуцифрената инфлация на стоките и услугите от първа необходимост;
* че ГЕРБ се отметна от едно свое предизборно обещание - въвеждането на добавката за старост към пенсиите на хората над 75-годишна възраст - нещо, което се случи едва два месеца преди сегашните избори с т.нар. вдовишки добавки. В същото време с премахването на точковата система от 1 януари т.г. над 70 хил. души няма да успеят да се пенсионират; увеличава се осигурителният стаж с по 4 месеца от 2012 г. до достигане на 40 г. за мъжете и 37 г. за жените; отпада актуализацията на пенсиите по "швейцарското правило"; от 2012 г. отпадат социалните пенсии и пенсиите за инвалидност; променят се условията за пенсиониране на категорийните работници, което води до намаляване на размера на новоотпуснатите пенсии; направен беше опит за "национализация" на професионалните пенсионни фондове, което отново наложи намесата на Конституционния съд. И т. н., и т. н.
От торбата с лъжите може да се извадят още много факти на провала.
Хвалим се с повишени рейтинги, но българските домакинства са на прага на мизерията, припомниха наскоро и от синдикатите. Един от всеки петима българи живее под прага на бедност; две трети от домакинствата споделят, че едва свързват двата края, а около 5 на сто затъват в дългове; всяко трето домакинство е принудено да пести от храна и хранителни продукти (всеки пети пропуска хранения поради липса на средства), а всяко пето се лишава от нужните лекарства. Вместо да осигури ръст, за две години управление ГЕРБ напъха доходите на домакинствата във фризера. Според Евробарометър 64 на сто от българските домакинства оценяват своето финансово състояние като "лошо", докато в ЕС този процент е наполовина. Каква ти хвалба при този буквален глад! Едва сега минималната работна заплата предизборно стана 270 лв. (138 евро), но не се увеличава максималният осигурителен доход, не се актуализират възнагражденията в публичния сектор.
Налице е плавно, но трайно обедняване на домакинствата, предвид размера на инфлацията, очаква се обедняването на малката потребителска кошница да надхвърли 20%. Драстично и непосилно се увеличи минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица (от 260 до 420 лв.) и на земеделските производители (от 65 лв. и 130 лв. до 240 лв.). Увеличен бе и периодът, върху който ще се изчисляват всички видове обезщетения за временна неработоспособност и трудоустрояване от 6 на 12 месеца, както и този, върху който ще се изчислява обезщетението при безработица - от 12 на 18 месеца. И като капак се въведе "данък колиба"...
Така в нашата колибка не по-розови са и въпросите около социалното включване и социалната закрила, за които вече трета година средствата остават същите, а административно се ограничава броят на хората, които ще получават социални помощи. Гарантираният минимален доход остава на равнището на 2009 г. и достъпът до социални помощи няма да бъде променян. Да не говорим за здравеопазването, където трима министри представиха коренно различни виждания за посоката, в която трябва да се развива системата - все непоследователни действия на парче, които я дестабилизират, нанасят икономически поражения и слагат здравето ни "на тезгяха". И в крайна сметка всички разбрахме, че благодарение на действията на правителството реформа в здравеопазването няма да има. В същото време е нарушено безнаказано конституционното право на българина за достъпно и качествено здравеопазване, чиито последици плащаме с цената на живота си... 
Вместо да се разкаят публично, че с действията си ГЕРБ нагло са атакували дори конституционните устои на социалната държава у нас и че в по-голямата си част инициираните нормативни промени са насочени към орязване на извоювани вече права, има безкраен поток логически несвързани административни статистики. Факт е обаче, че рисъкът от бедност и социално изключване у нас е най-силен измежду всички членки на ЕС. И това е оценка не на опозицията, а на самата Европейска комисия в нейния доклад за Националната програма за реформи на България.
Това е тъжната действителност на фона на която и младите майки са ощетени чрез увеличаване на периода, върху който ще се изчислява обезщетението при бременност и раждане - от 12 на 18 месеца; увеличава се периодът, върху който се изчислява обезщетението за трудоустрояване при бременност, кърмене или лечение ин-витро от 6 на 12 месеца; достъпът до материално подпомагане за семействата с деца ще се отнася само за семействата с най-ниски доходи; остават непроменени средствата за семейни помощи, независимо от факта, че през т.г. са регистрирани годишна безработица от около 10% и спад в доходите, с което броят на правоимащите семейства се увеличава. Размерът на семейните помощи също е "замразен", въпреки инфлацията и повишаването на разходите за издръжка на децата, а с промяната на минималната работна заплата не се повиши обезщетението за отглеждане на дете през втората година от работещите майки и то остана в размер на 240 лв. На този фон въобще не е за чудене, че през 2010 г. отново започна спад в раждаемостта - само за една година броят на живородените деца намаля с 5500. А колко са младите семейства, които за 2 години напуснаха страната, техните деца няма да се родят в България.
И с просто око може да се направи изводът, че онова, с което ГЕРБ най-много се хвали - заетостта, доходите и социалната сигурност на населението, освен, че е най-големият провал, не дава заявка и за нещо по-различно занапред. Затова спокойно можем да предложим на премиера да промени наименованието и да озаглави отчета "Отчет за провалите и лъжите на правителството на ГЕРБ: Втора година". Това заглавие повече ще приляга на извършено от него и неговите министри от юли 2009 г. насам. Иначе е пределно ясно вече на всички, че усилията на ГЕРБ няма да доведат до реално подобрение на качеството на живота ни.

Отнети социални права
* Над 3 пъти са намалени средствата за активна политика на пазара на труда - от 190 млн. лв. през 2009 г. на 73 млн. лв. през 2011 г.
* Над 8 пъти са намалени средствата, предназначени за финансиране на проект "Красива България".
* Няма нови програми, насочени към специфични целеви групи (младежи, хора с увреждания, възрастни работници, икономически неактивни лица) или разширяване обхвата на най-добре действащите програми.
* Прилага се подход на контролирано регистриране на безработни лица.
* Общините не получават достатъчно възможности да реализират регионални програми за заетост в отговор на техните реални нужди.
* По ОП "Развитие на човешките ресурси" до момента са усвоени едва 11,4% от предвидените за усвояване средства за периода 2007-2013 г.
* Най-малко са усвоените средства за адаптиране на безработните лица към потребностите на пазара на труда. От предвидените за това 498 млн. лв. до момента са изплатени под 7%.
* Коефициентът на безработица се е увеличил с 5,6 пункта, безработните лица са 395 хил., което е със 170 хил. човека повече.
* Броят на продължително безработните се е увеличил с 58%.
* Намален е срокът за регистрация в Агенцията по заетостта на останалите без работа лица от 3 месеца на 7 работни дни след прекратяване на правоотношението.
* Броят на заетите лица намаля с над 366 хил.
* Броят на осигурените лица е намалял с над 203 хил.
* Броят на регистрираните безработни е увеличен със 147 хил.
* Броят на обезкуражените лица, които са безработни и не търсят работа, достигна 254 хил.
* Намали се с 10% размерът на обезщетенията за временна неработоспособност за всеки от първите три дни.
* Двойно се намалиха средствата за профилактика и рехабилитация на работещите лица.
* Спират се обезщетенията при съмнения относно болничните листи или решенията на ТЕЛК и така се създават условия за налагане на административен терор върху осигурените лица с временна неработоспособност.
* С промяна в Кодекса на труда и в Закона за държавния служител се направи опит да се отнеме правото на работещите за ползване на стари или обезщетяване при напускане на неизползвани отпуски. (След намесата на Конституционния съд правото бе възстановено.)
* Въведе се погасителна давност при ползването на платения годишен отпуск, като след изтичането на две години, за която се отнася - отпускът се губи. Губи се и правото да се плати обезщетение за неизползван отпуск при прекратяване на правоотношението след изтичане на двугодишния давностен срок.
Ева Костова
В-к ”Дума”

Няма коментари:

Публикуване на коментар