Translate

петък, 7 октомври 2011 г.

Енергийната стойност на храните ще бъде задължително изписана на етикетите

Това ще е възможно,след като влезе в сила новото европейско законодателство, през този месец.
Потребителите ще виждат в таблици енергийната стойност на продукта – мазнини, въглехидрати, захари, протеини, сол и други важни съставки.
*
Увеличава се размерът на буквите, който ще бъде 1,2 милиметра. Към момента купувачите в целия ЕС срещат трудности при разчитането на етикетите, тъй като всичко е изписано с дребен шрифт. Някои от веригите имат в магазините си дори лупи, за да могат клиентите им при нужда да разчетат написаното върху етикетите на храните.
По сега действащото законодателство произходът на суровините се упоменава само за телешко месо, мед, зехтин и зеленчуци. С новия регламент това става задължително за всички видове меса – говеждо, свинско, козе, птиче. Произходът остава доброволен за другите храни.
Всички храни от животински произход ще имат номер, който е сложен в овален знак. От него ще става ясно в коя страна членка на ЕС е произведена дадена храна.
С новия регламент задължително ще се обозначават алергените върху етикета. Някой от растителните храни например имат такова въздействие и задължително на тях трябва да е упоменато, че могат да предизвикат алергична реакция. Дори когато тези продукти се консумират в заведения, трябва да е ясно информиран клиентът за тяхното наличие. В ресторанта тази норма е нова, досега не съществуваше и тя е с цел защита здравето на консуматорите, съобщи д-р Венцеслава Тасева ,зам. изпълнителен директор на Българската агенция за безопасност на храните. Ако са използвани такива храни, задължително представител на ресторанта трябва да информира, че ястието съдържа съответния алерген. Необходимо е да има писмена следа както за органите, които правят проверка, така и за хората, които си поръчват. Затова алергените задължително влизат в менюто на ресторантите.
При замразените храни пък трябва да се отбелязва датата на замразяване на храните, а не както досега само крайният срок на годност. Освен това ясно трябва да е изписано наличието на аспартам, който влияе на бременните жени.
Ще продължи изписването Е-тата върху етикетите, но по-важно е те да са ясни за консуматора и той да знае, че става дума за хранителни добавки.
--------
* "светофарът" е цветови код, който обозначава ниски, средни, и високи стойности на съдържание на определени хранителни вещества

Няма коментари:

Публикуване на коментар