петък, 7 октомври 2011 г.

Тиквата - еликсир за сърцето и бъбреците


Вкусният плодов зеленчук е богат на желязо, което помага при анемия, както и пектинови вещества, които изкарват токсините от организма, намаляват нивото на вредния холестерол и подпомага кръвообращението. Подсилва и съкратителната способност на сърдечния мускул. Препоръчва се при високо кръвно и висок холестерол. Печената тиква регулира работата на стомаха и гони запека. А ако е варена, трябва да се пие и водата, съветват специалистите.
Пациентите с хронични бъбречни болести трябва да слагат на трапезата си по-често от това лакомство, богато на калций. То е полезно за здравината на костите, както на подрастващите, така и на възрастните хора. 
Витамините А и Е, които са известни като витамини на младостта, активно се борят с бръчките, а витамин К, който се съдържа само в тиквата и липсва в другите зеленчуци, спомага за кръвосъсирването.Не по-малко редкият витамин Т помага за усвояването на тежка храна и пречи на затлъстяването, затова ястията от тиква се смятат за идеална гарнитура към месо.
В тиквата се съдържат много витамини, особено бета-каротин (провитамин A) - мастноразтворим антиоксидант, който е един от основните защитници срещу рака.
Витамините от В групата пък имат успокояващ ефект върху нервната система и спомагат за регулацията на съня.
Тиквата е подходяща и за диабетици, но те не бива да прекаляват с нея. Подходяща е още и за хора с наднормено тегло, тъй като е нискокалорична - само 16 калории на 100 грама. 
-----
Още за тиквата:

-Сокът от тиква е полезен при различни видове отоци, затлъстяване и хипертония. Той е и идеално средство при безсъние. Достатъчно е да изпиете преди лягане чаша сок от тиква с малко пчелен мед. мед и безсънието ще остане само спомен за вас;

-Пресният сок от тиква, който подобрява работата на стомашно-чревния тракт, спомага и за добрата работа на жлъчката. Полезен е и за хора със сърдечно-съдови заболявания. Добре е  да се пие от него по половин чаша дневно. Тиквеният сок помага при камъни в бъбреците и пикочния мехур, повишава нивото на хемоглобин в кръвта;
-Мъжете, които страдат от възпаление на простатата, трябва да изпиват по една чаша тиквен сок всеки ден в продължение на три седмици;
-Целулозата, на която е много богата тиквата, предпазва от сериозни заболявания, сред които и диабет, а витамин С, който с съдържа в тази оранжева вкусотия, укрепва имунитета, защитава от настинка и намалява високото кръвно;
-Тиквените семки съдържат така необходимия за човешкото тяло цинк. Шепа тиквени семки подобрява настроението, което обикновено не е много розово през есента. Освен това тиквените семки са едно от най-старите средства за премахване на глисти;
-В някои случаи обаче прясно изцеденият сок от тиква и суровата тиква могат да бъдат опасни за хората, които страдат от болести на стомашно-чревния тракт – гастрит, язва на стомаха и на дванадесетопръстника. Тиквата е противопоказна и на хора с тежка форма на диабет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар