Translate

четвъртък, 6 октомври 2011 г.

Ин витро програма за пациенти с Таласемия Майор се осъществява за пръв път у нас

Сдружение „Организация на Таласемиците в България” и Фондация „Искам БЕБЕ ” стартираха съвместният си проект и ще осигурят безплатно лечение на първите 4 –ри двойки, в които единият от родителите е с това заболяване.Разходите по процедурата ще се поемат от фондацията и лекарите. От фондацията ще заплатят за лекарствата, които ще се използват и ще набавят необходимите количества кръв с помощта на кръводарителна кампания, която стартира от 04.09 .г.. Д-р Георги Николов и д-р Георги Стаменов -двама от лекарите, които ще извършат безплатно процедурата, обясниха, че при нея ще се използват медикаменти за ин витро, но забременяването най-вероятно ще се осъществи по естествен път. Медикаментите ще имат за цел да стимулират естествените процеси в тялото, необходими за зачеването, които са нарушени при пациентите с това заболяване.
Таласемията е рядко хематологично наследствено заболяване, дължащо се на намален или липсващ синтез на хемоглобин в организма, което води до тежка анемия. Лечението е със скъпоструващи лекарства-доживотно и животоподдържащо. То изисква ежемесечна хемотрансфузионна терапия - кръвопреливане на еритроцитен концентрат. Ендокринните усложнения, в следствие на основното заболяване, водят до нарушение на репродуктивните функции на организма и при тези пациенти се изисква изключително стриктно следене, както на процеса на подготовка за забременяване, така и за износване на плода. 
Световният опит, в страни като Италия, Кипър, Гърция, Великобритания и др., от години отчита успешни раждания при пациенти с таласемия майор след прилагане на процедурата ин витро. 
Болните от Таласемия майор са високо рискови, особено при една бъдеща бременност, тъй като организмът им страда от много високо съдържание на желязо, имат нарушени чернодробни и ендокринни функции и се подлагат на тотална смяна на кръвта всеки месец, поясни д-р Георги Стаменов, специалист по репродуктивно здраве.
Бременните ще бъдат наблюдавани от различни специалисти, тъй като целта е да се износи и роди здраво дете. А изолирането на гена на бета-таласемията при ембрионите гарантира именно това . 
Д-р Николов допълни , че първоначално ще се вземат пациенти с по-лека форма на заболяването, защото процедурата е трудна и българските специалисти все още нямат достатъчно опит с нея.
От Организацията на таласемиците в България съобщиха, че в момента в страната болните от Таласемия майор в страната са 252 като  съотношението мъже-жени е по равно. От тях 170 са над 18-годишна възраст.Между 60 и 100 хил. лв. струва лечението на един болен от това заболяване годишно.
Драгомир Славев, председателят на пациентската организация  коментира, че вярва в успеха на начинанието, защото е видял успехите, които са реализирали лекари в други държави като Кипър и Турция.
До края на месец октомври т. г. комисия от експерти по редки болести към ЕС ще утвърди единни критерии за центровете, работещи в тази област, което ще позволи на МЗ да легализира официално съществуващите у нас клинични структури, съобщи доц. Радка Тинчева от Специализираната болница за активно лечение по детски болести в София.

Няма коментари:

Публикуване на коментар