Translate

вторник, 1 юли 2014 г.

Д-р Владимир Сотиров : Никой не знае колко са "лудите" в България ! Лидерите нямат личен интерес системата да се промени



Правят се 50 000 хоспитализации на година. Лидерите нямат личен интерес системата да се промени

- Д-р Сотиров, кой трябва да се грижи за психично болните?
- Чл. 51 от конституцията постановява, че хората с психични увреждания се намират под особена закрила на държавата и обществото. А според чл. 2, т.5 на Закона за здравето особена здравна закрила се осигурява на лица с психически разстройства, както и на деца, бременни, майки на деца до 1 година, лица с физически увреждания. За съжаление тази специална фижа на държавата липсва и хората с психически разстройства са в по-лоша позиция спрямо останалите пациенти. Има различно финансиране за държавните психиатрични болници, което е извън клиничните пътеки и задължителното здравно осигуряване. Това създава напрежение между центровете за психично здраве и държавните психиатрични болници.
Например приемат по спешност болен в Центъра за психично здраве в София. Там се прави някаква интервенция, за да се овладее спешното състояние, и често след това пациентът се изписва с формалния мотив, че не е съгласен да приеме стационарно психиатрично лечение.
ТЕ ИМАТ ИНТЕРЕС ПРЕЗ ТЯХ ДА МИНАВАТ ПОВЕЧЕ ПАЦИЕНТИ
Задържат ги по пет дни, за да могат да си вземат субсидията от Министерството на здравеопазването - 600-700 лева. После ги превеждат в окръжния психодиспансер на
Сточна гара под предлог, че няма места в центъра. Междувременно излиза съдебно решение за принудително лечение и пациентът се изпраща или в Курило, или в Карлуково, или в Кърджали, или в Ловеч, или в Раднево - някъде много далече. Тези болници са много изолирани.
Тази практика за пренасочване на пациентите, без да има медицински основания за това, без договаряне с другия медицински екип, е лоша и неморална. Добрата практика предполага лечението да продължи там, където то е започнало. Всяка промяна на средата, на лекуващия екип се преживява травматично от пациента. Само финансови интереси налагат прехвърлянето на болни от едно в друго лечебно заведение. Не е морално граждани на София да се изпращат на лечение на стотици километри. Съдът го прави по препоръка на експертите. Тази лоша практика трябва да се спре.
- Какво е положението в 12-те психиатрични болници. които имат твърд бюджет от държавата?
- В доклади на националния омбудсман за 2012-а и 2013 г. се изнесе, че условията в болниците са мизерни, не отговарят на изискванията за оборудване, персоналът е недостатъчен и не отговаря на медицинските стандарти. Няма възможност за проследяване състоянието и лечението на пациентите, защото има пълна липса на координация между диагностично-лечебните дейности. От тези проблеми страдаме и ние, психиатрите, - прегаряме, изтощени сме, амортизирани сме, напускаме, бягаме в чужбина.
НИЕ СМЕ ПОД ОГРОМЕН СТРЕС, ЗАЩОТО СМЕ ТВЪРДЕ МАЛКО, че да можем да гарантираме сигурността както на пациентите, така и на персонала.
Никога психиатричните болници по-рано не са били обект на одит за медицинската им дейност. Омбудсманът констатира, че това е една от основните причини за неспазване на медицинските стандарти и недостатъчните здравни грижи към пациентите.
- Как реагираха властимащите на доклада на омбиасмана?
- Никой от властта не коментира публично тези констатации и не се ангажира с някакви мерки, за да изпълни ангажимента на държавата към психично болните, заложен в Конституцията и в Закона за здравето. Не го направи и Българската психиатрична асоциация, не се ангажира дори да следи как властта се сезира от препоръките на омбудсмана.
ЗАЩО КРИЕМ ИСТИНАТА ОТ ОБЩЕСТВЕНОСТТА?
Една от хипотезите ми е, че лидерите, които трябва да бъдат говорители на пациентите и на психиатрите, нямат личен интерес от това системата да се промени. Те и при това положение успяват да обслужат своя личен интерес.
Никой не знае при това статукво на затворените врати какво се случва в тези лечебни заведения. Бюджетите на държавните болници не са обвързани нито с количествени, нито с качествени показатели. Може да знаем, че са направени 50 000 хоспитализации на психично болни през годината, но не и реално броя на хората. Бюджетът е един, независимо колко са хоспитализациите тази година. Няма доклади, няма анализи.

В.”Доктор”
Мара Калчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар