Translate

понеделник, 30 юни 2014 г.

По програмата за парамедици на Българския Червен кръст ще бъдат обучавани шофьори на таксита


Изискванията към шофьорите са да имат средно или висше образование, да имат валидни документи за правоспособност, както и медицинско свидетелство. Целта е
шофьорите да бъдат обучени как да оказват първа помощ при пътнотранспортни произшествия и други инциденти в първите пет минути-до пристигане на линейка с медицински екип. По думите на д-р Надежда Тодоровска, зам. генерален директор на Българския Червен кръст (БЧК), това е най-критичното време за пострадали при инцидент или човек, изпаднал внезапно в безпомощно състояние. Таксиметровият шофьор – парамедик ще държи непрекъсната връзка със Спешна помощ и колцентъра на проекта. Партньор на БЧК по проекта “Активна грижа”, който е по европейски модел, е сдружение “Клуб Активна сигурност”.
Всеки таксиметров автомобил от системата на „Активна грижа" ще бъде обозначен за допълнителното си предназначение със специален стикер и ще бъде оборудван със специална чанта за оказване на първа долекарска помощ.
Шофьорите ще имат и отличителна жилетка на БЧК, за да се знае, че те са изкарали курсовете.
Ще се използва съществуващата материално-техническа база от хеликоптери (част от въздушния санитарен транспорт на „Хели Ер”) , таксиметрови автомобили (членове на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи), както и мотори с дефибрилатори и линейки на „ЕНА първа помощ“.
Проектът „Активна грижа” включва специално оборудвани 120 мотора, 2 хеликоптера и линейки. Цялостното му финансиране е от частна инвестиция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар