Translate

вторник, 1 юли 2014 г.

Добавки от 970 лв ще получават занапред джипита, които работят в неблагоприятни райони във Великотърновска област



Сумите са залегнали в новия НРД за региона през т.г. Толкова ще получават семейните лекари в гр. Елена. В съседна Златарица ще вземат по 833 лв. компенсации, а в някои от
околните села бонусите варират между 700 и 833 лв. Районите трябва да отговарят на доста условия - демографски особености, отдалеченост от болница, географските условия и др. Във Великотърновско неблагоприятните селища са общо 47, сред които Килифарево, Златарица, Полски Тръмбеш, Стражица, Сухиндол, Елена и Бяла черква. В Сухиндол лекарите се радват на 625 лв. допълнително, в Килифарево - на 416 лв., в Стражица - 555 лв. Най-малка е добавката за Полски Тръмбеш, където са определени по 139 лв., а медиците в Бяла черква ще получават по 278 лв.
"Въпреки високите тарифи в планинските селища Елена и Златарица, не означава, че там има наплив от лични лекари. В двете общини кабинети имат не повече от петима лекари. За да получи тези допълнителни средства, лекарят трябва да направи определен брой прегледи, което в подобни райони е трудно", коментират запознати със здравеопазването по тези места. Експертите допълват, че мнозинството от хората в тези райони са без здравни осигуровки, което пречи на личните лекари и на откриването на нови кабинети. Затова и броят на джипитата там непрекъснато намалява.

Няма коментари:

Публикуване на коментар