Translate

сряда, 2 юли 2014 г.

65 % от българите не си купуват редовно паста и четка за зъби


Д-р Николай Шарков - главен секретар на УС Български зъболекарски съюз (БЗС) съобщи, че 21 160 деца от цялата страна са прегледани в рамките на Националната програма за профилактика на ранните заболявания при децата до 18 г., която трябва да приключи до края на годината. Той изрази надежда, че тя ще бъде продължена, но решението за това е в прерогативите на МС.
Той за пореден път припомни, че 70 % от 5-6-годишните деца имат средно по 4  кариеси на временните зъби. Процентите при 12-годишните скачат на 80% т.е. те имат по 6 кариеса. 65% от 18–годишните имат вече и парадонтоза, а всеки четвърти българин над тази възраст вече с един изваден зъб и средно с 6 кариеса. При 35-44-годишните кариесите средно вече са 17, като 8 от тях са лекувани, 3 не, а 6 са извадените зъби. При българите над 60 г., които са 1,9 млн. души, 20% или 383 902 са с напълно обеззъбена горна челюст. 17%о или 326 317 души са с напълно обезъбена долна челюст, а 13% или 249 536 българи нямат нито един зъб.
65% от българите пък изобщо не си купуват четки и паста за зъби. А според дентални специалисти устната хигиена има отношение към общото състояние на устата, не само към зъбите, а и към зъбодържащия апарат и ако той е под лошото въздействие на зъбния камък, на неправилното хранене, на тютюнопушенето, даже и зъбите да не са увредени, те се разклащат и падат.
По думите на д-р Шарков основният проблем е че пакетът за стоматологични услуги за възрастни, който покрива НЗОК и който не е променян с години, е твърде недостатъчен- една пломба и вадене на един зъб. От БЗС са поискали от Здравната каса допълнително 35 млн.лв., за да бъде допълнен пакета и с едно лечение на зъб, но не са срещнали разбиране. В Турция например на 2 години се предлага безплатно протезиране за възрастното население.

Няма коментари:

Публикуване на коментар