Translate

понеделник, 30 юни 2014 г.

БЧК стартира пилотен проект „Активна грижа”- първа помощ по европейски модел



Първият курс започва с 15 души, подбрани от Браншовата камара на таксиметровите
водачи и превозвачи и на Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи. Шофьорите ще бъдат обучени по програмата за парамедици на първо ниво т.е. шофьорът, когато пристигне на местопроизшествието да може да запази жизнените функции на пострадалите, докато дойдат професионалните лекарски екипи. Целта на проекта е да се изработи алгоритъм за оказване на първа помощ, който след 7 месеца да бъде предложен на държавата и на МЗ.
Председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров съобщи, че огромно количество шофьори са изявили желание да се запишат в тези курсове, но са селектирани първоначално само 80. Сред тях има и десетина жени. Пилотният курс за 4 месеца ще бъде за шофьори само от София.
„Освен с таксиметровите шофьори, разполагаме с наш партньор с около 100 напълно оборудвани мотоциклета, в които има дефибрилатори, ЕКГ – абсолютно всичко, което го има и в една линейка. Отначало тези мотоциклети ще бъдат с лекари, докато истинските парамедици приключат курсовете. В момента завършваме един курс за парамедици – той е 9-месечен, така че много скоро те ще могат да поемат своите функции. Проблемът не е в техниката и оборудването, проблемите са в екипите. Радваме се вече, че думата парамедик не е мръсна дума. Тя започна да се използва и от политиците", каза Григоров.
Дейността ще се ръководи от единен координационен център за спешни случаи – 0800 10 200, в непрекъснато сътрудничество с националната система 112.







Няма коментари:

Публикуване на коментар