Translate

вторник, 1 юли 2014 г.

Парите не миришат


казал римският император Веспасиан и наложил данък върху обществените тоалетни. Те
може и да не миришат, но са далеч по-мръсни от такива еманации на нечистотията като тоалетната чиния в нощен клуб, дръжките в градския транспорт и клавиатурата на компютъра. Учени са открили, че една обикновена банкнота е дом на 26 000 бактериални колонии, някои от които са опасни за здравето. От повърхността на кайметата може да се изследва почти цялото микробно многообразие на света: ешерихия коли, стрептококи, стафилококи, бацилиус сереус, гъбички, причинители на дизентерията, коремния тиф и салмонелозата, вируси на хепатит В и пр. Бактериите, които причиняват различните видове грип , могат да живеят върху банкнотите около 17 дни.
Бактериологическа диверсия дебне отвсякъде, но едва всеки пети европеец си мие ръцете, след като е пипал пари. Това показва проучване на компанията „Мастър кард" и Университета в Оксфорд, проведено в 12 държави в Европа сред повече от 9000 потребители.
Да вземем педантите на Албиона: почти половината британци признават, че не си мият ръцете след съприкосновение с банкнота. А според въпросното изследване в Европа най-мръсните пари са именно британските паунди наред с датската крона и руската рубла.
Защо вземаме мерки, когато ходим до тоалетна, но не и когато пипаме пари, минали през стотици хиляди ръце? Според психолога Дона Доусън хората трудно правят негативни асоциации с парите, защото те са израз на успеха, който постигат. Така в колективното съзнание кайметата не могат да причиняват болести, те могат само да ги лекуват.
Самата компания, инициирала проучването, дава лекарството срещу заразите, които сеят финикийските знаци - безконтактното плащане чрез дебитни или кредитни карти. Въпреки това европейците трудно се отказват от лошия навик да харчат кеш мръсни пари.
Ако говорим за проблема в глобален мащаб, най-мръсна в света е китайската женминби (банкнота, равна на 100 юана, 22 лева). Върху всяка една има най-малко 180 000 бактерии, а върху купюрите с по-ниска номинална стойност - до 37 милиона.
Учените са направили логичното заключение, че колкото по-бедна е една страна, толкова по-мръсни са парите й. Така например концентрацията на бактерии върху нигерийските банкноти е ужасяващо висока, докато австралийските долари са сравнително чисти. Никой австралиец обаче не е застрахован, че у него няма да попадне „заразена" банкнота. Съветът да си мият ръцете е както за бедните, така и за богатите.



В.”Преса”

Няма коментари:

Публикуване на коментар