Translate

вторник, 1 юли 2014 г.

Всеки десети се самолекува



защото не вярва на лекарите и на начина, по който функционира здравната система у нас
18,6% или всеки пети признава, че никога не е бил на профилактичен преглед. 49,2% от запитаните заявяват, че не търсят лекарска помощ, тъй като знаят какви медикаменти трябва да пият. А 13,4% не стигат до лекар, защото нямат пари. Всеки трети смята медицинската помощ у нас за некачествена. Най-сериозни са оплакванията на хората, които живеят в югоизточните и централните северни райони на страната. Сред основните бариери за тях е и отдалечеността на лекарите или болниците. А някои пациенти даже и да се сдобият с направление за преглед или изследване често нямат пари за билет за автобуса, за да стигнат до лекаря.
Това показва проучване на института „Отворено общество" сред 1188 българи над 18 г. Пациентите масово се осведомяват за здравните си права от личните си лекари-54% от запитаните, 41% разчитат на телевизията, 25% на близките, а 23,8% залагат на информираност от вестниците.
Ако болен смята, че е лекуван неправилно, най-често той подава жалба до директора на болницата (в 37 на сто от случаите). На второ място търси здравната каса , а последната инстанция, до която стига, е съдът - едва 2,2 на сто от потърпевшите. Причина за това е, че здравноосигурителните правоотношения не са достатъчно ясно уредени с нормативни актове. А от друга страна - доверието на българите в съда и здравните институции е еднакво ниско, отчитат експертите на "Отворено общество".

Няма коментари:

Публикуване на коментар