Translate

понеделник, 30 юни 2014 г.

30,2% от учениците на възраст 6-19 години страдат от наднормено тегло



Нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност са причина за увеличаване честотата на свръхтеглото и затлъстяването не само при децата, но и при възрастните

Данните от национално представително проучване на храненето на учениците в България (2010-2011 г.), проведено от Националния център по обществено здраве и анализи и Катедра "Педиатрия" на Медицинския университет в София, показват- 30,2% от учениците на възраст 6-19 години страдат от наднормено тегло, от които със затлъстяване са 12,7%.
Само 24% от изследваните деца упражняват препоръчваната физическа активност от минимум 60 минути на ден, а 35% от децата са физически активни два дни в седмицата или по-малко. Все повече от децата с наднормено тегло не приемат пресни плодове и пълнозърнести храни.
"Един от най-сериозните съвременни здравни проблеми, включително и за България е нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност. Те са важен фактор за относително увеличаващия се дял на деца и възрастни, страдащи от затлъстяването", коментира доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диетика.
По думите и  зърнените храни са важен източник на енергия, като пълнозърнестите видове са по-богати на полезни за здравето хранителни вещества – растителни влакнини, витамини и много минерални вещества. А сутрешната закуска е много важна, тъй като
след дългия нощен сън организмът се нуждае от зареждане с енергия и хранителни вещества и това я прави чудесно начало на деня като осигурява енергия за учене, игри и спорт.
Добър избор са зърнените закуски, приготвени с пълнозърнести видове брашна, с намалено съдържание на захар, съчетани с мляко или плодов сок.
Детските зърнени закуски NESTLE® са направени с пълнозърнести култури като основна съставка и са източник на фибри, витамини и минерали. Зърнените закуски за NESTLE®, обогатени с калций, засищат и са полезни за организма. Те са чудесен избор за закуска като част от балансираното меню, за да помагат на децата и младежите да се справят успешно с училищния ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар