Translate

сряда, 15 ноември 2017 г.

Недиагностицираните диабетно болни у нас са 50%. Броят им продължава да расте

Проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българско дружество по ендокринология, при старта на Националната информационна кампания „Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!“ каза:
-Международната диабетна федерация препоръчва да се говори тази година на тема - Жените и диабета. Логото на кампанията е -"Действай днес за да промениш утрешния ден", "Наше е правото на здравословно бъдеще".
Между 30% и 50% са недиагностицираните диабетно болни у нас.Броят им нараства. Данните от наше проучване показват, че недиагностицираните диабетици през 2012 г. са 30%, а през 2017 – 50%. А от тези, които през 2012 г. са били с предиабет половината от тях са вече диабетици. С нарастване на възрастта се увеличава и риска от диабет2. Смъртността от него при жените е по-висока в сравнение с тази при мъжете. А световна тенденция е жените в по-напреднала възраст да стават майки за първи път.
Международната диабетна федерация съобщава, че през 2015 г.  - 21 млн. т .е. 16% от бременните жени в световен мащаб са имали някаква форма на повишена кръвна захар -  хипергликемия по време на бременността си. В тази връзка нейната основна препоръка е  за създаване на национални правителствени програми за мониториране на незаразните болести в т. ч. и диабета. Друга препоръка е спазване на здравословна диета, повишена двигателна активност, отказ от тютюнопушене и т. н.
Скринингът трябва да се прави в две направления. Да се търси недиагностициран диабет в общата популация и при бременните жени, още с началото на бременността.
Всяка бременност трябва да бъде планирана особено при жени с известен диабет или  с наличие на рискови фактори за развитие на диабет. За съжаление обаче това не се случва при 2/3 от тях. 
Основните рискови фактори са: фамилна обремененост със захарен диабет, наднормено тегло или затлъстяване преди бременността, анамнеза за репродуктивни неудачи, гестационен диабет в предходна бременност, синдром на поликистозни яйчници, раждане на плод с тегло над 4 кг, ехографски данни за макрозомия и хидрамнион на плода, многораждали жени и възраст над 30 години. Дори при наличие само на един от тях на жената задължително се назначават изследвания.
Скринингът при бременните се прави в началото на бременността , при жени с повишен риск за диабет, и при всички бременни жени в 24-28 гестационна седмица, за които не е установен захарен диабет до момента,  за да се изключи наличието на гестационен такъв.
Не бива да  забравяме, че диабета и затлъстяване вървят ръка за ръка. В света и у нас има епидемия от затлъстяване, което води до диабет. В страната  над 70% от хората са с наднормено тегло или затлъстяване. Ние сме на първо място в Европа по смъртност от ССЗ.. Това е 65% от цялата смъртност в страната. Има тенденция за намаляване, но е далеч от това, което е постигнато в другите държави.
Екипният подход и контролът над диабета по време на бременността са изключително важни. 
През първия и втория триместър плодът е изцяло зависим от майчините тереоидни хормони за нормалното му развитие. Собствената щитовидна жлеза при бебето се формира след 6 м. от бременността на майката и е напълно пълноценна едва след раждането. Ето защо  по време на бременността трябва да се извършва и скрининг за нарушение на тиреоидната функция на бременната жена.
Трябва да се подобри достъпа до скрининг. Да се правят изследвания за доказване на недиагностициран диабет или тиреоидни нарушения.
Националната информационна кампания „Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!“ се осъществява от Българското дружество по ендокринлогия съвместно с фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim.
------
-За последните 10 години трикратно се е увеличила заболеваемостта от диабет2 у нас;
-2,5-4 пъти по-често диабетиците имат ССЗ спрямо здравите хора;
-65,4% от цялата смърност у нас си дължи на ССЗ;
-70% от българската популация е с BMI > 25 kg/m2;
-През 2015 г. 5 милиона лица в света умират от диабет и половината случаи (52%) са резултат на сърдечносъдови компликации.



Няма коментари:

Публикуване на коментар