петък, 17 ноември 2017 г.

Семейна стая за родители на недоносени бебета ще има в УМБАЛ БургасВ нея  родителите ще могат да прекарват време с децата си - в Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас. Понякога минават месеци, в които тези бебета – недоносените са разделени от своите родители. Те идват да ги виждат само по време на свижданията и страдат. Бебетата също се нуждаят от допира и гласовете на майките и бащите си. Затова стремежът на всички клиники с неонатологични отделения е да осигурят условия за създаване на тази връзка.
УМБАЛ Бургас отбеляза Световният ден на недоносените бебета. Екипът на Отделението бе поканил всички „свои“ деца и бе приготвил подаръци за тях. Тук бе Екатерина, която се роди 600 грама, Емир, роден едва в петия месец и отписан като безнадежден.
Близо 20 деца и техните родители дойдоха, за да почетат датата и да кажат на обществото, че за живота на недоносените бебета са нужни както усилията на медиците, така и вярата и търпението на родителите им. Те подчертаха, че благодарение на грижите, положени за живота на децата им в Бургаската болница, макар и преждевременно родени, те растат като здрави и нормални деца.
„Недоносените деца имат нужда от интензивни, сериозни грижи. Без подкрепата на родителите не бихме могли да се справим.  Тези деца днес са тук благодарение на нашите общи усилия.  Стремежът ни е да предложим комплексно проследяване до навършване на 2-годишната им възраст, за да се уверим, че не изостават в развитието си“, каза д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология.
Отделението вече е база за обучение на специализанти и екипът му е разширен с млади лекари, които искат да се посветят на тази трудна специалност. Точно днес се наложи те да се борят за живота на три деца, родени преждевременно – в 25-та и в 30-та гестационна седмица.
За първите десет месеца от тази година в УМБАЛ Бургас са родени 250 недоносени деца. От тях 12 са били с екстремно ниско тегло – под 1000 грама.

Няма коментари:

Публикуване на коментар