Translate

неделя, 12 ноември 2017 г.

До 70% от случаите на диабет тип 2 могат да бъдат предотвратени със здравословен начин на живот

Жените, в ролята на майки, имат съществен принос на здравната култура на децата. Като майка на две деца възприемам себе си като посланик за постигане на по-добра физическа активност и здравословно хранене на бъдещите поколения.Като жена и майка ще споделя колко важни са навиците, които се формират в семейството. Сега, когато отново ни е събрала инициативата "Часът на диабета" и акцентът се поставя върху ролята на майките мога да кажа, че в моето семейство аз и съпругът ми успяхме да научим децата си да живеят и да се хранят здравословно. Успяхме да възпитаме у децата си любов към плодовете и зеленчуците и към морските дарове. В тях има витамини, антиоксиданти, фибри и протеини, а те са много необходими, защото днешният човек води динамичен живот с много стрес и насрещни ветрове. Другият важен навик, който формирахме у тях е здравословната закуска. А третият е любовта към спорта и движението , каза Зоя Паунова, изпълнителен директор на АстраЗенека България, по време на третия модул от обучението за здравни журналисти „Часът на диабета“. Той се организира от фармацевтичната компания с подкрепата на Посолството на Великобритания в България и лично на посланика - Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс.
Изследвания, цитирани от Международната диабетна федерация, показват, че когато майките получават по-голям контрол върху ресурсите, те разпределят повече за храна, здравето и храненето на децата, както и за образование.
Предстоящият Световен ден за борба с диабета – 14 ноември е под мотото „Майки срещу диабета“ и в синхрон със световната кампания, която тази година е с фокус върху жената и гестационния диабет. Акцентът бе поставен върху ролята на майката в превенцията на диабета чрез формирането на здравословен начин на живот още от ранна детска възраст.. 
Статистиката на Международната диабетна федерация показва, че половината от жените с гестационен диабет развиват диабет тип 2 от 1 до 10 год. след раждането, а 1 от 7 новородени също е с диабет. Но до 70% от случаите на диабет тип 2 могат да бъдат предотвратени чрез здравословен начин на живот.
Рисковите фактори за заболяването са застоялия начин на живот, наднорменото тегло, затлъстяването, поликистозните яйчници и др. В последните 10 години честотата на заболеваемостта се е увеличила до 40% в повечето държави от ЕС.У нас 60% от населението над 18 год. възраст е с наднормено тегло, а 20% със затлъстяване.Особено внимание трябва да се обърне на висцералното затлъстяване.Обиколката на талията корелира с висцералната мастна тъкан, която е свързана със ССЗ.
Акад. Ивона Даскалова, председател на Българската диабетна асоциация и ръководител на клиника във ВМА отбеляза, че жените в ролята си на майки трябва възпитат у децата си усет към разнообразно и балансирано хранене, което да ги съпътства през целия им живот, тъй като здравословното телесно тегло е ключ в превенцията и лечението на захарния диабет. До 70% от случаите на захарен диабет тип 2 могат да бъдат предотвратени  чрез здравословен начин на живот, включващ  здравословно хранене и увеличена физическа активност - това са крайъгълните камъни в превенцията на това заболяване. Като превенция на захарния диабет и усложненията му  препоръката е от три до пет порции зеленчуци и плодове ежедневно (сурови и приготвени на пара), както и храни богати на фибри, на мононенаситени мастни киселини (маслини, бадеми, авокадо), храни с нисък гликемичен индекс, много ядки, ленено семе,честа консумация на риба (сьомга и всякаква друга тлъста риба), връщане към супите и готвените ястия, консумация на пълнозърнест или тъмен хляб - в умерени количества. Да се избягва бялата захар,сладишите, газираните, подсладени напитки като Кока Кола, Фанта и т. н.
Ранните стъпки в борбата с диабета могат да бъдат решаващи и да предотвратят развитието на болестта. Поне 40 минути разходка в парка на ден, активно движение и спортуване, както и излети сред природата в почивните дни са важни предпоставки за укрепване на здравето, които хората много често са склонни да пренебрегват, препоръча тя.
"Борбата с диабета започва още от детска възраст, затова не допускайте децата да се застояват пред компютъра или пред телевизора с вредни храни и безалкохолни напитки до себе си. Създайте им култура на хранене още от най-ранни години, защото тя ще им гарантира добро здраве и качество на живот като пораснат", призова акад. Даскалова.
Актрисата и телевизионна водеща Александра Сърчаджиева подкрепи инициативата, като демонстрира една от своите рецепти за здравословна закуска, която прави на дъщеричката си. Актрисата призова всички жени, които имат възможност, да отделят няколко минути сутрин за приготвянето на кутия със здравословен сандвич и плод на своите деца за училище.
В момента над 199 млн. жени в света живеят с диабет, като се очаква техният брой да достигне до 313 млн. до 2040 г. Две от всеки пет жени с диабет са в репродуктивна възраст, което представлява над 60 млн. жени. Данните на Международната диабетна федерация показват, че диабетът е девета водеща причина за смърт при жените в световен мащаб, причинявайки 2,1 млн. смъртни случая годишно.
--------

Началото на проекта „Часът на диабета“ бе поставено в края на 2016 г., като част от социално отговорната политика на фармацевтичната компания АстраЗенека България и с подкрепата на Посолството на Великобритания в България и лично на посланика - Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс.
Инициативата цели до българските граждани да достигне полезна информация както за превенцията, ранната диагностика и навременното лечение на заболяването, така и за различните аспекти на неговото проявление и обвързаността му с други социално значими заболявания.
Първият модул бе на тема „Диабет и сърдечно-съдов риск“ с гост-лектор проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев" и ръководител на Клиничния център по ендокринология, Медицински университет, София. Вторият модул бе на тема „Ранни стъпки в борбата с диабета“ с гост-лектор проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология към УМБАЛ “Александровска“.






Няма коментари:

Публикуване на коментар