неделя, 12 ноември 2017 г.

74 човека се прегледаха безплатно за псориазис в рамките на кампанията - „Какво става под кожата ви?“в Центъра за кожно-венерически заболявания в Пловдив. 48 от тях са потърсили второ мнение за своето заболяване, на 26 е била поставена за първи път диагноза псориазис, а при 9 човека са установени тежки усложнения на болестта като псориатичен артрит и псориазис по ноктите.
Акцията за безплатните прегледи се проведе в рамките на информационната кампания „Какво става под кожата Ви?“. Целта и бе да подобри информираността – както на медицинските специалисти, така и на самите пациенти. Повечето хора, които страдат от псориазис, не знаят, че много от некожните симптоми, които изпитват, също са свързани със заболяването и не ги споменават пред дерматолога си. Това често забавя точната диагноза и правилното лечение. Организатор на инициативата, в която се включиха болници от цялата страна, беше порталът за най-честите автоимунни заболявания - www.probudise.bg.

Въпреки че най-честите прояви на псориазис (възпалени, сребристи, люспести петна) са по кожата, всъщност болестта е много по-всеобхватна и може да засегне всички органи в човешкото тяло. Около 30% от хората с псориазис развиват и псориатичен артрит – тежко автоимунно заболяване, което при забавено или неправилно лечение, може да доведе до инвалидизация. При половината от пациентите с псориазис се наблюдава и псориазис по ноктите, който в 80-90% от случаите води до появата на псориатичен артрит в бъдеще.
Псориазисът е хронично автоимунно възпалително заболяване, което засяга 125 милиона души по света. В България болните от псориазис са над 280 000. Според доклад на СЗО от 2016 г. разпространението на псориазис се увеличава с всяка изминала година и той се превръща в сериозен здравен и социален проблем в световен мащаб.


Няма коментари:

Публикуване на коментар