В неделя, извънредно от 13:00
часа Chef Андре Токев ще продължи
кулинарното си пътешествие в Бразилия в „Ловци на храна” по bTV с посещение на
вековна ферма за кафе, плантации и фабрика. Разбира се, журито на MasterChef ще се наслади на традиционната местна кухня и
ще приготви гурме рецепта, вдъхновена от природата и духа на екзотичната
държава.
Кафе експертът Йордан
Дъбов ще заведе Chef Токев във фермата за кафе Фазенда Алианса, създадена през 1882 година.
Плантацията е перлата на известния кафеен регион в Бразилия – Можиана и
благодарение на създаването й, съществува близкият град. Двамата ще разгледат имението, което е изцяло
реновирано в автентичния му вид. Ще се срещнат с неговия ръководител Ренато
Ишикава, японец по произход, който е променил философията на работа и е направил
фермата популярна в цял свят.
Андре ще опита типичната
за Бразилия фейжоада, която се приготвя от месо, боб и сух качамак, уникални
говежди стекове и кюфтенца от раци. Домакините ще му предложат свежи десерти, а
комбинацията от аромати ще го плени.
Йордан Дъбов ще покаже на
Chef Андре Токев различните разновидности на зърната, фазите на узряване на
кафето и разликата в растенията на арабиката и робустата. Двамата ще разбият
митовете за обвързване на размера с качеството на вкуса и ще разяснят кои са
световните сцени за оценка на най-добрите сортове. След това ще разгледат от
близо процеса по обработката – измиване, разстилане, сушене, отделяне на
месестите части и унищожаване на
отпадъчния материал. Андре ще изрази приятната си изненада от политиката за
опазване на околната среда и затваряне на процесите в самообезпечаващ се цикъл.
А за вечеря кулинарят ще приготви телешки стек със зеленчуци и сос с кафе,
която ще сподели със своя приятел Йордан.
Как се е обработвало
кафето през ХIХ век, как изглеждат кухните в Бразилия и
каква е разликата между ловеца на храна и ловеца на кафе? Колко хора се
занимават с производството на кофеиновата напитка в Бразилия, колко зърна са
необходими за една чаша, кога започва да ражда дървото и какви са шпионските методи
на Йордан Дъбов, зрителите ще разберат в неделя в „Ловци на храна”.
Няма коментари:
Публикуване на коментар