Най-съвременната
апаратура за неинвазивно /без биопсия/ диагностициране на вируса на хепатит C /HCV/
е на разположение на специалистите от Военномедицинска академия /ВМА/.
Статистиката
сочи, че 91 000 души в България за инфектирани с вируса, който може да доведе
до развитие на чернодробна цироза и рак на черния дроб, ако не се лекува
навреме.
Лечението
на хепатит С, което се поема изцяло от НЗОК за всички здравноосигурени
пациенти, води до пълно излекуване, но преди да се започне, е необходима
специфична диагностика за установяване на вируса в кръвта /активна инфекция/ и
определяне на степента на чернодробна увреда.
Досега
чернодробната биопсия беше задължително изсискване за започване на лечение и се
явяваше бариера пред много пациенти с Хепатит С. От 01.10.2019 г. влезе в сила
нова наредба на НЗОК, съгласно която биопсията отпада, ако оценката на
чернодробната увреда бъде направена с други методи - ехографски и лабораторни,
и само в лечебни заведения, които имат сертифицирани лаборатории за изследване
на вируса на хепатит С /EN ISO 15 189 –
Медицински лаборатории. Изисквания за качество и компетентност/. В България има само две такива лаборатории,
една от които се намира именно във ВМА.
Специалистите
от Клиниката по гастроентерология разполагат и с най-съвременната апаратура за
неинвазирно изследване на степента на чернодробна увреда -
еластогарфия. Пациентите, инфектирани с вируса на хепатит С, могат да получат
оценка на наличната инфекция и чернодоробна увреда напълно безплатно за тях, по
клинична пътека на НЗОК. Не се заплаща нито едно от изскваните от НЗОК
изследвания за започване на антивирусно лечение. Клиниката по гастроентерология
на ВМА има акредитация от НЗОК за издаване на протоколи/предписване на
скъпоструващи лекарства.
Всеки
желаещ може да се консултира в кабинет № 219, разположен на втория етаж в
Поликлиника-ВМА, в дните: понеделник, сряда, четвъртък и петък, от 11.00 до
14.00 ч. Необходимо е направление №3 от личния лекар. За повече информация
тел.: 02/92 26 110; 02/92 26 114; 02/92
26 115.
Няма коментари:
Публикуване на коментар