Translate

вторник, 22 октомври 2019 г.

Концерти на възглавници


Вече десет години Концерти на възглавници привличат нови почитатели към приказния свят на класическата музика. Първите и най-обичани семейни музикални събития се гордеят с липсата на възрастови ограничения и гордо приветстват дори и най-младите посетители, любопитни да надникнат в разнообразието и красотата, която крие голямото изкуство.
В неделя, 27 октомври, 2019г. от 11:00 и 17:00ч. в залата на Съюза на архитектите на ул. „Кракра“ №11 ще бъде разказана вълнуващата история на Клара и Роберт Шуман, които съчетават семейния живот /с цели осем деца!/, композирането, изпълнителското изкуство и пълноценното участие в обществото. Поводът за изборът на тема е 200-годишнината от рождението на Клара – най-известната жена композитор от Романтизма, оставила след себе си изумителни творби от най-различни жанрове.
Концерти на възглавници се гордеят с факта, че музикантите за предстоящия концерт са сред блестящите млади таланти на България, а и не само. Цигуларите в клавирния квинтет ще редуват мястото на първи и втори пулт, защото Санджар Сапаев и Яна Зеленогорска предпочитат да загърбят йерархията в музицирането си и да поддържат партньорските принципи, които владеят достатъчно добре и извън сцената. Стефания Янкова е водач на виоловота група в Симфоничния оркестър на БНР, а във Фантастичен Концерт на възглавници ще редува камерното музициране със соловата изява. Атанас Кръстев е звездата сред виолончелистите от неговото поколение на българска сцена, а концертният му график е толкова натоварен, че е цяло чудо да го посрещнем сред музикалните ни възглавници. Владетелката на рояла – пианистката Венета Нейнска – е добре позната на нашата публика като създател, често водещ и активен организатор на всички Концерти на възглавници.
200 години след рождението на Клара Вик, си спомняме за нея като за една от най-влиятелните дамски фигури в почти изцяло мъжкия свят на класическата музика. Вдъхновяващата любов на Роберт Шуман към младата Клара го кара да премине дори през съдебен спор с баща й, за да получи ръката й, а постоянството му му се отплаща, чрез нейната безусловна отдаденост и пълноценен семеен живот с осем деца и безкрайни
осъществени възможности за творчество.
Програмата на концерта Мотив: Роберт & Клара на 26 октомври от 19:30ч. в “OBORISHTE 5 Gallery and Hall” включва каймака на камерното творчество на семейство Шуман, а именно Клавирно трио в сол минор, оп. 17 от Клара и прочутият Клавирен квинтет в ми-бемол мажор, оп. 44 от Роберт. Освен тях, романтичната история на семейството ще бъде
пресъздадена и чрез Три романса за цигулка и пиано, оп. 22, написани от дамата, автор на многозначното изказване, че „Жените не са родени да композират“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар