вторник, 22 октомври 2019 г.

Филм на bTV за Соня Йончева на Българската гала в Матера, европейската столица на културата


В програмата на форума показват и филма "Завръщане"

bTV Media group е единствената медийна група, представена на Българската филмова гала в Матера, Италия, градът, който заедно с Пловдив тази година е европейска столица на култура. Филмът Sempre Libera на журналиста Георги Тошев и режисьора Ема Константинова, посветен на световната оперна дива Соня Йончева е единствената продукция, програмирана два пъти на фестивала. С него ще се открие форума на 23 октомври. Втората прожекция е на 26 октомври.
"Щастлив съм, че в юбилейния 10-ти сезон на непознатиТЕ филмът за Соня Йончева обикаля света. Матера е поредното признание за таланта на изключителното българско сопрано, както и за екипа на непознатиТЕ, който вече 10 години създава оригинална продукция, посветена на бележити българи", каза продуцентът Георги Тошев.
След Матера Sempre Libera ще има прожекция на 12 ноември в кинозалата на Третяковската галерия в Москва, където гост ще бъде и Соня Йончева.
"Радостен съм, че продукция на bTV се посреща с интерес от чуждестранната публика. Надявам се и новия сезон на непознатиТЕ да предложи силни филми. Тази събота от 12:30 часа  започва специалният проект на непозантиТЕ, посветен на 30-годишнината от смъртта на Георги Парцалев. В продължение на две поредни съботи зрителите на bTV ще видят неразказани истории за един от най-обичаните български артисти", разкри Тошев.
Програмата на фестивала в Матера включва още едно заглавие на bTV Studios - премиерният филм на реж. Ники Илиев "Завръщане" с участието на Орлин Павлов и Александър Кадиев.
Програмата на фестивала включва филми, които са конвертируеми и ще предизвикат интерес сред италианската и чуждестранна публика в Матера, каза селекционерът Милена Кънева, документалист и продуцент. Тя от години живее в Италия и заедно с Българския културен институт в Рим е подбрала най-доброто от българското кино за последните години.
В програмата са още "Баща", който грабна "Златна роза" и награда на фестивала в Карлови Вари, както и българското предложение за Оскар тази година филма "Ага" на реж. Мило Лазаров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар