Translate

петък, 25 октомври 2019 г.

Крайно време е България да има Национална програма за борба с диабета


Затова настояват, в отворено писмо до всички институции в страната, имащи отношение към сектор „Здравеопазване“, няколко пациентски организации – Българска асоциация „Диабет“, Националната асоциация на децата и младите хора с диабет, Българската диабетна асоциация, Обединение „Култура без граници“ и Асоциация „Диабет и предиабет“.
В писмото се посочва, че програмата трябва да бъде дългосрочна и да обхваща целия спектър на ефективната профилактика, съвременното лечение по утвърдени европейски стандарти, обучението, контрола и самоконтрола на заболяването, както и своевременното откриване, проследяване, превенция и лечение на всички усложнения на диабета. В него се припомня, че пандемията от диабет прогресивно нараства в света. У нас 8,4 % от населението е със захарен диабет, а очакванията са до 2040г. с диабет с диабет да бъде всеки десети българин.
Статистиката сочи, че това социално - значимо заболяване е свързано с много и различни усложнения. Така напр.диабетно болните са застрашени 15 пъти повече от останалите хора от ослепяване и хронична бъбречна недостатъчност, 10 пъти повече от ампутации на долните крайници, 3 пъти повече от инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт и др.
В писмото пациентските организации настояват да се изработи и приеме час по скоро Национална диабетна програма /2020-2030г./ с осигурено финансиране и дългосрочна Стратегия за превенция, включваща скрининг на рисковите групи.
Подчертават, че въпреки стряскащата статистика, съществуват данни, че с помощта на достъп до съвременно лечение и контрол, обучение за самоконтрол, промени в начина на живот и ефективно управление на собственото поведение, за много болни от диабет настъпването на диабетните усложнения може да бъде предотвратено или забавено и привеждат примери за добри практики от други страни в Европа и света.
Призовават институциите да предприемат мерки, сред които и по-ефективно използване на данните от Националния диабетен регистър при взимането на управленски решения, както и при финансиране на лечението и самоконтрола му и всички негови усложнения.
В заключение подчертават още, че очакват в едномесечен срок да получат не само отговор на проблемите, но и подкрепа на предложенията им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар