Translate

събота, 19 октомври 2019 г.

Д-р Боянов от УМБАЛ „Пълмед“ с престижна награда от Българския лекарски съюз


Началникът на Отделението по гастроентерология на УМБАЛ „Пълмед“ д-р Никола Боянов получи специален приз на церемонията, организирана от БЛС - „Лекар на годината 2019г“, в категорията „Принос в развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники”.
Пловдивският специалист извършва за пръв път в България перорална ендоскопска миотомия при ахалазия.
„Заболяването представлява невъзможност на долния езофагиален сфинктер да се отваря след преглъщане. Това е състояние, при което първоначално през хранопровода трудно започват да преминават само твърдите храни, в последствие и течностите. Стига се до повръщане на храната, която се е задържала, хората отслабват на килограми. Особено опасно е, ако се развие в детска възраст, защото може да доведе до изоставане в растежа. Чрез пероралната ендоскопска миотомия проблемът с храненето се преустановява и хората живеят нормален живот. Благодарение на извършената интервенция направихме изключително голям скок в българската гастроентерология“, обяснява д-р Боянов.
Стандартно от 1 до 3 пациенти на всеки 100 хиляди души страдат от ахалазия. За приложението на иновативния метод  е необходима много сериозна подготовка и от страна на лекарския екип, и от страна на здравното заведение, в което се провежда. Нужни са добре обучен екип, техническо оборудване, специализирани звена за проследяване на състоянието на пациента преди и след манипулацията.
„След предварителна подготовка, отнела около две години, в УМБАЛ „Пълмед“ посочените условия са изпълнени и планираната манипулация беше реализирана успешно“, добавя той.
Наградата за успешната операция бе връчена на д-р Боянов от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. На официалната церемония в навечерието на Деня на българския лекар присъстваха още правителствени и парламентарни представители, представители на сдруженията на частни, общински, областни и университетски болници, пациентски организации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар