Translate

вторник, 15 октомври 2019 г.

Затлъстяването – еволюционна „привилегия“


През 2025 г. всеки втори човек ще е с наднормено тегло

Над 1.9 млрд. т. е. 40% от хората над 18 години в света са с наднормено тегло, а 13% от тях са със затлъстяване /около 650 млн./. България е на 10-о място в Европа по затлъстяване на населението. Повече от половината пълнолетни български граждани и 1/3 от децата са с наднормено тегло /32% момчета и 24% момичета/, което е изключително сериозен проблем, съобщи проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по Ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Александровска“, във връзка с 11 октомври /Световния ден за борба със затлъстяването/. От 2020 г. той ще се провежда на 4-ти март.
По данни на СЗО през 2025 г. се очаква всеки втори да е с наднормено тегло. По-сериозен е проблемът при жените. През 2008 г. мъжете със затлъстяване са били 200 млн., а жените 300 млн.
Наднорменото тегло и затлъстяването се определят като състояние на излишно натрупване на мастна тъкан, което може да застраши човешкото здраве. То е свързано главно с прехранване, стрес, злоупотреба с алкохол и с намалена физическа активност.
Според Световната федерация по затлъстяване /WOF/ затлъстяването е болест и е нужно да се предприемат мерки за овладяването на епидемията от него, допълни доц. Пламен Попиванов, началник на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в същата болница. По думите му индексът на телесната маса /ИТМ/ е критерий, с който може да се определи дали човек страда от затлъстяване. Той показва съотношението между килограмите и височината /kg/m2/. За норма се приемат стойностите между 18,5 и 25. Ако ИТМ е в интервала 25-30, човек е с наднормено тегло, а при стойности над 30 - страда от тежко затлъстяване, което от своя страна увеличава значително риска от диабет, подагра, тромбоза, инсулт т.е. затлъстяването е рисков фактор за редица заболявания като сънната апнея, сърдечносъдовите заболявания, диабет тип 2, онкологичните болести, остеоартритът.
То влияе неблагоприятно върху половата функция като при мъжете тя намалява и има увреда и в спермограмата. При жените води до поликистозни яйчници, болки в гърба, инконтиненция, депресия и т. н.
Друг критерий е обиколката на талията. Ако тя е над 102 см при мъжете и над 88 см при жените, има повишен риск от развитието на редица хронични заболявания.
Не само теглото на човек е важно за определяне на това дали страда от наднормено тегло и затлъстяване. Разпределението на килограмите в мускулна, костна, мастна тъкан и т.н., също е от съществено значение. Това се установява чрез определянето на телесния състав на един човек. Нормалното съдържание на мазнини е различно в зависимост от пола и годините на човек. Така например при мъжете между 18 и 60 години за нормално се счита съдържанието на мазнини да е между 8 и 21%, а при жените в тази възрастова граница между 17 и 33%.
По думите на специалистите загубата на телесно тегло може да подобри съпътстващите затлъстяването заболявания.Редукцията на теглото с 5-10% намалява тежестта на сънната апнея с 80%, подобрява качеството на живот,а рискът от развитие на усложнения намалява значително. Всеки килограм по-малко може да повиши съдържанието на добрия холестерол HDL с 0.009 mmol/L. Около 7% загуба на теглото води до 58% намаляване на случаите на диабет тип 2.
Според д-р Наталия Темелкова, ендокринолог от Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в УМБАЛ "Александровска", трябва да има коректна, прецизна и правилна диагностика, за да се уточни дали затлъстяването е болест или симптом.
Когато човек отслабва, чувството му за апетит се повишава, а метаболизмът се понижава.
Загубата на тегло при хората със затлъстяване води до повишаване на апетита в рамките на поне една година.
Терапията трябва да включва физически упражнения и промяна в начина на живот. Движението заедно със здравословното хранене трябва да са първа линия на терапия при всички хора с Индекс на телесна маса ≥25 kg/m2. Не винаги обаче тези промени са достатъчни, тогава трябва да се предприемат и допълнителни усилия. Възможностите в тези случаи са две – медикаментозна терапия и/или бариатрична хирургия. Първата опция се препоръчва при хора с Индекс на телесна маса над 30 kg/m2 или над 27 kg/m2, когато имат усложнения, свързани с наднорменото тегло. Медикаментите са два основни вида – такива, които повлияват нервната система и намаляват апетита или такива, които действат периферно и влияят на стомашно-чревния тракт. Бариатричната хирургия е третата линия терапия, която се прилага при пациенти с Индекс на телесна маса над 40kg/m2 или над 35 kg/m2 с придружаващи заболявания. При нея най-често се редуцира обема на стомаха и оттам се намалява количеството поемана храна.
Основен проблем при борбата със затлъстяването е и си остава мотивацията.
Няма универсална диета. Драстичните диети с бърз ефект не са решение, категорични са специалистите, тъй като те гарантират покачване на теглото след това т.е на лице е винаги йо-йо ефектът, който е по-вреден от умереното наднормено тегло. При висцералното затлъстяване борбата е малко-трудна. Тази мастна тъкан е метаболитно активна, за разлика от подкожната. Тя отделя цитогени, които увреждат органите, около които е - сърце, бъбрек, черен дроб, черва и др. Така напр. от бъбрека се отделят полови хормони, които при възрастните могат да доведат до рак на простата, гърдата и т. н.
Ето защо специалистите препоръчват бавно и постоянно да се намаляват килограмите с правилен хранителен режим и ежедневна физическа активност. Да се внимава с бързите храни, да се следят калориите /въглехидрати, белтъчини по 4kkal/g, а мазнини – 9-дневен прием 1000-1200 kkal. Сладка или кисела ябълка е с калориите на един лимон или портокал/, да се приемат храни богати на фибри. Над 10 хил. крачки дневно се приема за добра физическа активност. Сънят трябва да е поне 8ч. А нискокалорични диети под 800 kkal
Само 7% обаче успяват в годините да задържат свалените килограми.
Специалистите бяха единодушни, че затлъстяването е сериозен здравен проблем.Това мултифакторно заболяване е еволюционна „привилегия“, която не бива да се подценява. Превенцията трябва да започне още от бебетата, преди те да се родят. Защото ако бременната гладува, то всяка хапка се „залепва“ при бебето – неговата програма се задейства за глад, тъй като в хипоталамуса са биологичните програми. А лечението на затлъстяването изисква воля и упоритост.

Няма коментари:

Публикуване на коментар