Translate

понеделник, 14 октомври 2019 г.

Военни лекари от Северна Македония учат авиационна медицина във ВМА


Обучението е съгласно План за двустранно военно сътрудничество между Република България и Република Северна Македония.
По време на курса беше направено въведение в авиационната медицина – с всички основни особености на тази медицинска специалност, която е мултидисциплинарна и има много специфики за хората, пребиваващи в атмосферата. Тук не става дума само за пилоти, но и за техническия персонал, както и за пасажерите, които ползват тази транспортна система, коментира професор Любомир Алексиев от Научно-приложния център по  военномедицинска експертиза, авиационна и морска медицина.
Безспорно, най-голям интерес за курсистите предизвика практическата част от обучението. Те имаха възможност да се запознаят с работата и действието на хипо- и хипербарните барокамери на ВМА; изследване със стол на Барани.
В края на курса посетиха и Авиобаза „Враждебна”, където се проведе практическо запознаване с авиационна техника и симулатори за обучение. Направена бе демонстрация на медицинска евакуация в наземно базиран самолет C-27J Спартан. По време на занятието бе изтъкнато перфектното сътрудничество между екипите на ВМА и Военновъздушните сили в редица животоспасяващи акции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар