Translate

вторник, 15 октомври 2019 г.

Онко заболяванията – в пряка корелация с храненето


Експертите от Световния фонд за изследване на рака /WCRF/ публикуваха изследване, според което включването на пълнозърнести продукти, зеленчуци, плодове и бобови култури в ежедневното хранене може да намали риска от онкологично заболяване с 30-40%, съобщава Medik Forum.
Една от констатациите в него е, че наднорменото тегло в близко време ще измести тютюнопушенето от челната позиция,  сред рисковите фактори за поява на дадено онкозаболяване.
Учените от WCRF твърдят , че със затлъстяването са свързани 12 вида рак - на дебелото черво, на стомаха, на млечната жлеза, на устната кухина и гърлото, на хранопровода, на задстомашната жлеза, бъбреците, простатата, яйчниците, на шийката на матката и др.
Пушенето, прекалената употреба на алкохол и отсъствието на двигателна активност взаимодействат с хранителните навици, които включват потреблението на твърде много сол, захар, мазнини, червено месо, рафинирани храни и калории, отбелязват специалистите. Те препоръчват консумация на пълнозърнести продукти, зеленчуци /поне 400 гр. дневно/, плодове и бобови култури. Според тях 30 грама храни, съдържащи фибри, на хранене са пряка защита от рак на дебелото черво.
Консумацията на червено месо /говеждото, свинското/ не бива да превишават три порции седмично т.е. да е общо 350-500 гр. Особено важно е да се ограничи преработено месо - шунка, колбаси, филета, ролета и др.Консумацията на фастфуд храни трябва да бъде сведена от минимум, защото те са богати на мазнини, захар и нишесте. Препоръчват още консумацията на по-малко готови храни, сладкиши и тестени изделия. 
Рискът от развитие на диабет или сърдечно-съдови болести се снижава при консумация на по-малко от 10% мазнини в храната дневно, а трансмазнините не бива да надвишават 1%. С  високо съдържание на синтетични трансмазнини са пуканките за микровълнова фурна, чипсовете, солените крекери, пържените картофи, сладкишите /баници, кексове, кроасани, торти и др./, майонезата, готови сосове, маргаринът, бързите закуски, пицата.
Безалкохолните напитки, смутита и студени чайове, пакетираните сокове се произвеждат с добавена захар, каквото и да пише на етикета им, твърдят специалистите и те категорично трябва да се избягват.
Според заключенията на експертите от фонда, алкохолът трябва да се изключи напълно. Те все пак правят компромис – не повече от 100 г твърд алкохол за мъжете дневно и не повече от 50 г за жените.
--------
-Правилното хранене изключва пърженето като начин за готвене на продуктите, тъй като полезните мастни киселини Омега 3 и Омега 6, които се съдържат в растителните масла, се превръщат в токсични вещества при пържене. Здравословните методи на приготвяне на храната са варенето, варенето на пара, задушаването и печенето;
-Продуктите, съдържащи мазнини и въглехидрати, трябва да се консумират в първата половина на деня. След 14 часа, менюто трябва да се състои предимно от храни богати на протеини;
-Плодовете се усвояват по-бързо от останалите продукти, затова е добре да се хапват преди основното хранене. Различните плодове имат различно време на преработка: горските плодове и динята се усвояват за 20 минути; пъпешът, гроздето, цитрусите и другите сочни плодове за 30 минути; крушите, вишните, черешите, прасковите, кайсиите и бананите за 40 минути;
-Ако на вечеря се консумира риба или птиче месо, последният прием трябва да е до 2-3 часа преди сън; ако менюто  включва млечни продукти – 1-1,5 часа. Час преди сън може да се хапне зеленчукова или плодова салата, или да се изпие чаша мляко. При това плодовете и зеленчуците не бива да съдържат много захар и растителни мазнини като фурмите, бананите, гроздето и авокадото;
-Със събуждането е добре да се изпива чаша вода със стайна температура, в която е добавен сока на ½ или 1 лимон, за да се подготви чревния тракт и стомаха за интензивна работа през деня т.е.да се  задейства метаболизма;
-Солта не бива да надвишава 5 гр. дневно. В това количество влиза и натриевият хлорид в месото, рибата, хляба, зеленчуците, изварата и пълнозърнестите продукти, а захарта - 10 %. Добре е да се намали до 5%. В това количество не влиза фруктозата, която е естествена съставка в пресните плодове и зеленчуци.
Здравословното хранене може да ни направи по-щастливи, сочат резултатите от австралийско изследване, цитирани от ЮПИ, което обхваща 76 студенти на възраст между 17
и 35 години, които не се хранят здравословно и имат умерени до силни симптоми на депресия. Участниците преминали от нездравословно към здравословно хранене, няколко седмици по-късно уверили, че са по-малко тревожни и в по-добро настроение, предаде БТА.









Няма коментари:

Публикуване на коментар