Експертите от Световния
фонд за изследване на рака /WCRF/ публикуваха изследване, според което
включването на пълнозърнести продукти, зеленчуци, плодове и бобови култури в
ежедневното хранене може да намали риска от онкологично заболяване с
30-40%, съобщава Medik Forum.
Една от констатациите в него
е, че наднорменото тегло в близко време ще измести тютюнопушенето от челната
позиция, сред рисковите фактори за поява
на дадено онкозаболяване.
Учените от WCRF твърдят
, че със затлъстяването са свързани 12 вида рак - на дебелото черво, на стомаха,
на млечната жлеза, на устната кухина и гърлото, на хранопровода, на
задстомашната жлеза, бъбреците, простатата, яйчниците, на шийката на матката и др.
Пушенето, прекалената
употреба на алкохол и отсъствието на двигателна активност взаимодействат
с хранителните навици, които включват потреблението на твърде много сол,
захар, мазнини, червено месо, рафинирани храни и калории, отбелязват
специалистите. Те препоръчват консумация на пълнозърнести продукти,
зеленчуци /поне 400 гр. дневно/, плодове и бобови култури. Според тях 30
грама храни, съдържащи фибри, на хранене са пряка защита от рак на
дебелото черво.
Консумацията на червено
месо /говеждото, свинското/ не бива да превишават три порции седмично т.е. да е
общо 350-500 гр. Особено важно е да се ограничи преработено месо - шунка,
колбаси, филета, ролета и др.Консумацията на фастфуд
храни трябва да бъде сведена от минимум, защото те са богати на мазнини,
захар и нишесте. Препоръчват още консумацията на по-малко готови храни,
сладкиши и тестени изделия.
Рискът от развитие на
диабет или сърдечно-съдови болести се снижава при консумация на по-малко от 10%
мазнини в храната дневно, а трансмазнините не бива да надвишават 1%. С високо съдържание на синтетични трансмазнини
са пуканките за микровълнова фурна, чипсовете, солените крекери, пържените
картофи, сладкишите /баници, кексове, кроасани, торти и др./, майонезата,
готови сосове, маргаринът, бързите закуски, пицата.
Безалкохолните напитки, смутита и студени чайове, пакетираните сокове се произвеждат с добавена захар, каквото и да пише на етикета им, твърдят специалистите и те категорично трябва да се избягват.
Безалкохолните напитки, смутита и студени чайове, пакетираните сокове се произвеждат с добавена захар, каквото и да пише на етикета им, твърдят специалистите и те категорично трябва да се избягват.
Според заключенията на
експертите от фонда, алкохолът трябва да се изключи напълно. Те все пак правят
компромис – не повече от 100 г твърд алкохол за мъжете дневно и не повече от 50
г за жените.
--------
-Правилното хранене
изключва пърженето като начин за готвене на продуктите, тъй като полезните
мастни киселини Омега 3 и Омега 6, които се съдържат в растителните масла, се
превръщат в токсични вещества при пържене. Здравословните методи на приготвяне
на храната са варенето, варенето на пара, задушаването и печенето;
-Продуктите, съдържащи мазнини и въглехидрати, трябва да се консумират в първата половина на деня. След 14 часа, менюто трябва да се състои предимно от храни богати на протеини;
-Продуктите, съдържащи мазнини и въглехидрати, трябва да се консумират в първата половина на деня. След 14 часа, менюто трябва да се състои предимно от храни богати на протеини;
-Плодовете се усвояват
по-бързо от останалите продукти, затова е добре да се хапват преди основното
хранене. Различните плодове имат различно време на преработка: горските плодове
и динята се усвояват за 20 минути; пъпешът, гроздето, цитрусите и другите сочни
плодове за 30 минути; крушите, вишните, черешите, прасковите, кайсиите и
бананите за 40 минути;
-Ако на вечеря се консумира
риба или птиче месо, последният прием трябва да е до 2-3 часа преди сън; ако менюто
включва млечни продукти – 1-1,5 часа.
Час преди сън може да се хапне зеленчукова или плодова салата, или да се изпие
чаша мляко. При това плодовете и зеленчуците не бива да съдържат много захар и
растителни мазнини като фурмите, бананите, гроздето и авокадото;
-Със събуждането е добре да се изпива чаша вода със стайна температура, в която е добавен сока на ½ или 1 лимон, за да се подготви чревния тракт и стомаха за интензивна работа през деня т.е.да се задейства метаболизма;
-Със събуждането е добре да се изпива чаша вода със стайна температура, в която е добавен сока на ½ или 1 лимон, за да се подготви чревния тракт и стомаха за интензивна работа през деня т.е.да се задейства метаболизма;
-Солта не бива да
надвишава 5 гр. дневно. В това количество влиза и натриевият хлорид в месото,
рибата, хляба, зеленчуците, изварата и пълнозърнестите продукти, а захарта - 10
%. Добре е да се намали до 5%. В това количество не влиза фруктозата, която е
естествена съставка в пресните плодове и зеленчуци.
Здравословното хранене може да ни направи по-щастливи, сочат резултатите от австралийско изследване, цитирани от ЮПИ, което обхваща 76 студенти на възраст между 17
Здравословното хранене може да ни направи по-щастливи, сочат резултатите от австралийско изследване, цитирани от ЮПИ, което обхваща 76 студенти на възраст между 17
и 35 години, които не се
хранят здравословно и имат умерени до силни симптоми на депресия. Участниците
преминали от нездравословно към здравословно хранене, няколко седмици по-късно
уверили, че са по-малко тревожни и в по-добро настроение, предаде БТА.
Няма коментари:
Публикуване на коментар