Translate

понеделник, 9 септември 2019 г.

За първи път в Бургас – ортопеди взеха кост от крака на пациент, за да спасят ръката му


Костната пластика е извършена в УМБАЛ Бургас, това е най-високото ниво в травматологията

За първи път в Бургас е извършена костна пластика – за да спасят ръката на пациент, ортопедите от УМБАЛ Бургас взимат кост от крака му и я присаждат на мястото на увредената кост на ръката. Операцията е революционна – досега в Бургас не е извършвана костна пластика. Тe се правят единствено в столицата и в Клиниката по костни тумори в Горна Баня. Това е най-високото ниво в травматологията, което изисква специални познания и умения.
Екипът, ръководен от началника на Ортопедичното отделение д-р Стоян Христов, е в състав д-р Емил Стоянов и д-р Димитър Балабанов. Операцията еизвършена преди десетина дни и е продължила над 5 часа. Пациентът е 75-годишен мъж, който преди време имал онкологично заболяване. Когато на 22 август при минимално усилие чупи дясната си ръка, лекарите предполагат, че причината е  метастаза в костта. „Костта се изтънява и става крекха, като черупка на яйце. Пластиката е единственият начин да се възстанови ръката и подвижността й. По време на операцията изрязахме костта до здраво. Липсващия участък заменихме със собствена кост на пациента, която взехме от крака му и го фиксирахме с импланти“, обясни лекуващия лекар – д-р Балабанов.
За успеха на сложната операция помага и позитивизмът на пациента, който от първия миг се доверява на лекарите в УМБАЛ Бургас и техните умения.
„Много съм благодарен на всички лекари в отделението, на сестрите, на целия екип. Те са млади и много способни. Още като ме приеха началникът д-р Христов ми обясни всичко – какво се е случило с ръката и какво се налага да се прави. Без колебание приех, защото им вярвам и искам всички да разберат, че са отлични професионалисти, които работят на световно ниво“, казва пациентът – Горан Чавдаров. Мъжът живее в гр. Айтос и въпреки 75-те си години, продължава да работи. Цял живот е бил заварчик, изработва ковано желязо, има и собствена работилница. В Айтос го познават като добър и работлив човек и вярват, че скоро ще се възстанови напълно.


Няма коментари:

Публикуване на коментар