Translate

сряда, 11 септември 2019 г.

Страната ни е по-добра в задържането и развиването на таланти, но не толкова в първоначалното им привличане


България се нарежда на 54-то място сред 125 държави по конкурентоспособност на талантите

Константинос Милонас
Докладът "Глобален индекс за конкурентоспособност на талантите 2019" измерва нивата на глобалната конкурентоспособност на таланта, като разглежда 68 индикатора. Анализът за т. г. обхваща 125 национални икономики и 114 града, във всички групи по нива на доходите и етап на развитие. Проучването се провежда за шеста поредна година като първоначално в него са участвали 90 държави.
Специален акцент в тазгодишния анализ е предприемачеството - как се насърчава, отглежда и развива в целия свят и как това се отразява на конкурентоспособността на различните икономики. Докладът откроява нови подходи за стимулиране му включително и вътре в компаниите, като например развитие на иновациите отдолу нагоре за допълнително ангажиране и вдъхновяване на служителите. Тези процеси са много видими в градовете, където екосистемата на „Smart city“ действа като магнит за нови таланти.
Съгласно Глобалния индекс за конкурентоспособност на талантите за 2019 г.,  разработван от Adecco Group и бизнес университета INSEAD, лидери в класацията  са Швейцария, Сингапур и САЩ. При градовете най-високо се нарежда Вашингтон, следван от Копенхаген, Осло, Виена и
Ирина Йончева и Костас Милонас
Цюрих.
България е  на 54-о място, а София на 78-мо . Страната ни се класирана най-високо по показателите "Задържане на таланти" и "Глобално знание". 
Но най-голямото предизвикателство за България остава привличането на таланти - местни и чуждестранни.С други думи страната ни е по-добра в задържането, мотивирането и развиването на таланти, но не толкова в първоначалното им привличане, поясни Ирина Йончева, HR директор на Adecco България.
Според нея това е много добър резултат,  защото страната ни попада в първата половина на класацията, но и защото сред топ 25 се нареждат много добре развити икономики държави, като Канада, САЩ, Великобритания, Германия, Австралия.
България е разглеждана и в конкуренция с групата от държави в Източна и Южна Европа, които са с високи и средни към високи доходи. 
Резултатите за конкурентоспособност на талантите в България се отчитат като по-добри от средните за региона, тъй като, въпреки че това е страната с най-ниския БВП на глава от населението, тя изпреварва Румъния и Хърватска и с малко отстъпва на Гърция, Унгария и Полша.
В този регион с най-добри резултати в класацията се нарежда Чехия, която е с двойно по-висок БВП от България /сравнима по-богатство с Италия/. Тя изпреварва страната ни само с 16 позиции.
За шеста година, лидер в класацията "Глобален индекс за конкурентоспособност на талантите" е Швейцария. Според Н. Пр. Мюриел Берсе Коен, посланик на Швейцария у нас, това се дължи най-вече на демократичните устои и икономическият им потенциал. По думите и Швейцария е бедна на природни ресурси и за да се развива, се инвестира много в научни изследвания и образование. Благодарение на съвместните усилия на икономическия, публичния сектор и научната общност се инвестира в новите технологии.Швейцарските фирми са водещи в света  - Нестле, Новартис, Рош и др. са с международно значение и силен потенциал за иновации.
-В момента се наблюдава една дигитална революция . Всичко се променя изключително бързо и е необходимо  разумно да се инвестира в това отношение. Швейцария прави точно това. Ние сме водеща страна в сферата на дигиталните инвестиции. С нашите макабни инвестиции и с международните компании  привличаме талантливи кадри от цял свят - 25% от населението ни  е от чуждестранен произход, както и 30% от работещите.
Н.Пр.Мюриел Берсе Коен и Костас Милонас
При нас има много талантливи кадри от България, които са лидери в своята област. В условията, които сме им осигурили, те са на гребена на вълната на новите технологии и развиват сериозна наука. Сега е момента България да създаде необходимите условия, за да стане част от тази дигиталната революция, подчерта тя .
"В днешно време се води война за привличане на талантливи кадри. Очевидно има недостиг на талант в глобален мащаб. По целия свят настъпва огромна промяна, а за да функционира бизнесът днес, са необходими нови умения. Появиха се нови понятия като "изкуствен интелект", "изтичане на мозъци" и т. н., които вече са част от реалността, а скоростта, с която се развива света става все по-голяма. Като световен лидер в областта на HR услугите, ежедневно сме свидетели на конкуренция за таланти. Отделните компании и държави се конкурират в световен мащаб за развитие и привличане на по-добри таланти и за задържане на служителите, които допринасят за конкурентоспособността, иновациите и растежа. В този контекст всички се нуждаят от количествени инструменти, които могат да подпомагат вземането на решения и разработването и прилагането на по-добри стратегии и политики в области като образованието и заетостта. Глобалният индекс за конкурентоспособност на талантите е точно такъв инструмент. Бизнесът и правителството трябва да работят ръка за ръка, за създаването на култура и начин на мислене, които ще отключат положителния потенциал, носен от технологиите и така да направим България магнит за таланти.“, каза Константинос Милонас, изпълнителен директор на Adecco Group за България и Гърция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар