Translate

четвъртък, 14 март 2019 г.

Нов метод за диагностика на рак на простата се въвежда в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център


Иновативното изследване оптимизира лечебния план и спестява скъпоструващи процедури

От началото на март т. г. в Клиниката по Нуклеарна медицина към Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център стартира хибридна образна диагностика на простатен карцином (ПК) с нов радиофармацевтик в съответствие със световните стандарти. Изследването ще се провежда за пръв път не само у нас, но и в Източна Европа.
Крайният ефект от иновативната диагностика е промяна на терапията при средно 54% от пациентите и назначаване на персонализирано лечение. При 10% от болните с начално стадиране, терапевтичният режим преминава към радикален и очаквано пълно излекуване на пациента. Оптимизирането на лечебния план води до спестяване на средства от други скъпоструващи инвазивни и неинвазивни изследвания както за пациента, така и за лечебното заведение.
Понастоящем за диагностика и стадиране на ПК се използват ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография с контраст за онагледяване на рецидивите, но те не са достатъчно точни, особено при ниски стойности на туморния маркер. Използването на новия радиофармацевтик  68Ga-PSMA в комбинация с молекулярната образна диагностика и ПЕТ скенер позволява на лекарите да забележат патологични изменения в по-ранен стадий дори и при ниски стойности на туморния маркер.
Клиниката по Нуклеарна медицина към Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център, разполага с най-високочувствителен ПЕТ-КТ скенер с 5 детектора, уникален за България с възможност онкологично болните да бъдат изследвани за по-кратко време и с по-малко количество радиоактивна субстанция. Така се спестяват редица неудобства от едно дългопротичащо изследване и се намалява лъчевото натоварване с около 30%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар