Translate

четвъртък, 14 март 2019 г.

Пловдивският спектакъл „Наемателят“ - на софийска сцена единствено на 16-ти март в театър „Азарян“


Представлението на режисьора Александра Петрова е с номинация за „ИКАР” в категория авторска музика

Единствено на 16 март от 20:00 ч. в Театър Азарян софиянци и гости на столицата ще могат да гледат най-новото представление „Наемателят“ (М. Зупанчич) на режисьора Александра Петрова, позната ни от спектаклите „Хамелин“ (Награда за режисьорски дебют Икар 2017), „Вихрушка“(Сатиричен театър „Алеко Константинов“) и „Хензел и Гретел“(Младежки театър „Николай Бинев“), които тя постави успешно за краткото време от дипломирането си през 2016 досега.
Спектакълът на Драматичен театър Пловдив е номиниран за годишните награди на Българския съюз на артистите „ИКАР” в категория авторска музика, като част от програмата на „Софийски театрален салон”. Композитор е младият и небезизвестен Милен Апостолов, диригент, автор на десетки произведения за съвременна и класическа музика за кино, телевизия, театър, танци и др. Апостолов, селектиран в класацията за влиятелни млади личности в сферата на културата и изкуството на Forbes България „30 под 30“, споделя за написването на музиката към спектакъла: „...беше вълнуващ процес - пътешествие из човешката психика. Благодарение на ясната режисьорска концепция и изключителната енергия на екипа, работата се превърна в удоволствие. Предизвикателстовото беше голямо, но ми позволи да открия нови кътчета в композиционния си език.“
За съвместната творческа работа, режисьорът Александра Петрова добавя: „Минахме през отделни варианти, докато открием най-точния. Музиката в този спектакъл не е контрапункт на действието или илюстрация за подсилване на емоциите, а част от действието. Тя деликатно, но в същото време категорично развива линията на скритите пластове в нагласата на персонажите (съквартирантите) един към друг, които са като бомба със закъснител.“
Спектакълът „Наемателят“ е вълнуваща история за трудно уловимата граница между реда и тиранията, любовта и репресията, между „нормалното“ и екстремното. В сюжета се разказва за апартамент, нает от трима приятели, които търсят още един съквартирант за свободната стая. В един прекрасен ден идва тайнственият Владимир, чието минало е загадка. Те го приемат и оттук започват истинските им срещи. Прилагайки стратегията „разделяй и владей”, Владимир ще направи всичко необходимо в този дом да „владее мир”.
Главните роли са поверени на актьорите от Драматичен театър Пловдив: Тодор Дърлянов (познат ни и с ролята си на Тео от телевизионния сериал „Седем часа разлика“), Радина Думанян („Откраднат живот“), Димитър Банчев, Добрин Досев (познати с ролите си от киното и телевизията като „Пазачът на мъртвите“, „Сива зона“, „Спартак“, „Хайка за вълци“, Забранена любов", „Ярост“ и много др.).
Текстът на „Наемателят“ е от съвременния словенски автор Матяж Зупанчич.

Няма коментари:

Публикуване на коментар