Translate

вторник, 22 ноември 2011 г.

Wi-Fi мрежите разболяват ли ни или не?


В света има над 5 билиона абоната на мобилни телефони, а безжичните връзки правят все по-невъзможно да се избяга от влиянието на електронните устройства. Но докато за огромната част от хората развитието на комуникациите е просто благословия,за една малка част е наказание, защото страдат физически от електромагнитна свръхчувствителност (EHS), чиито симптоми са остро главоболие, зачервяване на кожата, мускулни спазми, хронични болки, съобщава Би Би Си.
Според британските в. „Дейли телеграф" и „Дейли мейл" около 2 на сто от хората по света са подвластни на подобни здравословни проблеми.
От Асоциацията на безжичните телекомуникации в САЩ обаче твърдят, че научните доказателства са красноречиви Wi-Fi устройствата, спазващи условията, установени от правителствените регулатори, не представляват никакъв риск за общественото здраве.
Световната здравна организация също смята, че няма ясни критерии за диагностика на електромагнитната свръхчувствителност и няма научна основа за свързването й с излагането на електромагнитни полета. Но тя обаче не отрича, че за отделни хора наистина става въпрос за сериозен медицински проблем.
 
-----
Грийн банк в Западна Вирджиния е част от т.нар. спокойна радиозона на САЩ, където безжичните връзки са забранени върху площ от 33 000 кв. км, за да не може трансмисиите да влияят на няколкото радиотелескопа, които са разположени в района. 
Най-големият от тях е собственост на Националната обсерватория и позволява на учените да чуват нискочестотни сигнали от различни краища на Вселената.
Заради това радиозаглушаване Грийн банк е станал убежище и за хора, които са се превърнали в бежанци от излъчванията, вредящи на здравето им.
Ново изследване на учени от университета в Луизиана показва, че електромагнитната свръхчувствителност може да бъде причинена от нискочестотни електромагнитни полета, които се срещат в обкръжението ни.
-Изследването предоставя директни доказателства, които свързат симптомите при хората с определени фактори в околната среда, в случая с електромагнитните полета, съобщава д-р Андрю Марино, професор по неврология, ръководител на изследването.
Досега обаче не е имало други изследвания, които да показват как електромагнитните полета в окръжаващата среда предизвикват определени човешки симптоми.
Учените провели тестове с 35-годишна жена, която твърдяла, че също страда от заболяването на госпожа Даян Шу, чието лице пламва, зрението и се променя, трудно и е да се съсредоточава и получава болки в гърдите, в резултат излагането и на електромагнитните полета, създавани от мобилните телефони, безжичния интернет и други електронни устройства, като я изложили на влиянието на серия от магнитни полета.
Всеки път била питана какво изпитва, като периодично без нейно знание всъщност не била изложена на никакво въздействие. Жената посочвала главоболие и мускулни спазми при реалните въздействия и липса на симптоми при повечето от фалшивите излъчвания. Учените заключили, че това не може да е плод на случайността. Други експерти обаче продължават да отричат, че подобна връзка съществува.
Наскоро и във Великобритания също нашумя случай като нейния. Мдиите на Острова разказаха за известен диджей, който изпитвал истинска агония от болки в главата при влизане в заведения, в които има безжична връзка. За да пие една бира, той трябвало да пътува километри до единствената кръчма в района без Wi-Fi. Мъжът се оплаква, че губи много професионални ангажименти като диджей, тъй като почти няма хотели, летища, а вече и влакове по света без безжична връзка. Много от медиите определиха състоянието му като нов вид алергия. Самият той обаче е по-точен, характеризирайки страданието си като хипер-чувствителност към „електросмог".
Боб Парк, професор по физика от университета в Мериленд, смята, че радиацията от Wi-Fi е толкова слаба, че не е възможно да предизвика такива промени в химията на човешкото тяло, които да разболеят човек.
„Големият проблем е, че в нашето технологично общество хората всъщност са много слабо просветени в технологиите", казва той. Затова им приписвали различни несъществуващи грехове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар