Translate

понеделник, 21 ноември 2011 г.

Чиновниците - без добавка за прослужено време

От догодина в заплатата на чиновниците вече няма да се начислява т.нар. прослужено време или добавката за стаж. Класът ще отпадне като характеристика на заплащането, от догодина той просто ще се влее в основното заплащане.Допълнително ще се заплаща обаче на ценните кадри. Това предвиждат двете наредби за заплащане и оценяване на служителите, представени в МС от финансовия министър Симеон Дянков.
30% от възнагражденията ще са на база тримесечни и годишна оценка на работата на съответния служител.Останалите 70% ще са твърдият компонент от заплатата.
Вицепремиерът обясни , че ще се въведат възможности за допълнително стимулиране за специалисти, които трудно се задържат на работа в администрацията. Такива били например юристите. Това допълнително стимулиране по думите му може да достига и до 100 % от твърдата заплата.
Дянков одобрява  идеята на бизнеса за премахването на класовете и в частния сектор, която той определи като смислена.
----
По закона за администрацията вече ще работят и структури, които досега функционираха по други закони като НЗОК, НОИ, фонд "Земеделие", СЕМ, КРС и други, обяви  Дянков. Те също ще трябва да приложат общия модел за заплащане с определени минимални и максимални възнаграждения по длъжностни нива и степени. Досега в тези структури са спазвани автономни вътрешни правила. Не е ясно как прилагането на общия модел ще се отрази на възнагражденията на наетите общо 20 000 души в тях.


----
Синдикатите се обявиха против- падането на прослуженото време и поискаха цялата система да не влиза в сила от догодина, а да се тества първо пилотно в няколко министерства. Това стана ясно след провелия се вчера тристранен съвет. Според шефа на „Подкрепа" Константин Тренчев не била добре уредена и формата на обжалване на оценките от атестациите. „На Светия синод ли да се оплачеш, ако не те оценява шефът?", попита той. За сметка на това пък от промените са доволни работодателите.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар